Se are in vedere infiintarea a opt centre regionale de transfuzie sanguina, cu puncte de colectare a plasmei

25/05/2018

Se are in vedere infiintarea a opt centre regionale de transfuzie sanguina, cu puncte de colectare a plasmei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-are-in-vedere-infiintarea-a-opt-centre-regionale-de-transfuzie-sanguina-cu-puncte-de-colectare-a-plasmei/


Infiintarea a opt centre regionale de transfuzie sanguina, cu puncte de colectare a plasmei, reabilitarea si dotarea centrelor judetene de transfuzie sanguina, dar si o imbunatatire a promovarii donarii de sange. Aceste lucruri se au in vedere, potrivit ministrului Sanatatii, Sorina Pintea.

”Este o mare problema pe care Romania o are in acest moment. Este un sector strategic si, din pacate, suntem la pamant cu aceste centre de transfuzie sanguina. Nici promovarea donarii de sange nu este extraordinara, practic, nevoia de sange in Romania este foarte mare in acest moment”, a spus Pintea, potrivit Agerpres.

Ministrul sanatatii a mai precizat ca, in 2012, Romania a accesat un imprumut de la Banca Mondiala pentru sectorul de sanatate, in cuantum de 250 de milioane de euro si ca a propus o restructurare a imprumutului pentru centrele de transfuzie.

Ea am mai spus ca a fost solicitata si o intalnire cu boardul Bancii Mondiale, la Bucuresti, in cursul lunii iunie, pentru a se lua o astfel de decizie si a fi demarate procedurile de licitatie.

“Nu e ok cu centrele de transfuzie. Este mai rau decat va puteti imagina. Adica, am avut, de exemplu, o pana de curent acum, in Timis, de 20 de minute. Va dati seama ce inseamna 20 de minute o pana de curent pentru sange? Poate fi compromis”, a explicat Pintea.

Totodata, ministrul precizeaza ca se are in vedere si dotarea centrelor regionale de vaccinare cu mijloace de transport frigorific.

“In afara de aceste centre de transfuzie, practic, si aceste centre regionale, ne mai lipim si cu centre nationale de vaccinare, pentru ca tot Banca Mondiala a dotat directiile de sanatate publica cu lazi frigorifice pentru pastrarea vaccinurilor, dar medicul de familie vine cu lada frigorifica si le duce si le pune in frigider. Nu e ok. Sa dotam aceste centre regionale cu mijloace de transport frigorific, sa intram si noi in Europa”, a mai afirmat ministrul Sanatatii conform sursei mentionate.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: