Scrisoare deschisa din partea unui medic de familie

12/06/2017

Scrisoare deschisa din partea unui medic de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-deschisa-din-partea-unui-medic-de-familie/

Domnului Presedinte al Romaniei Klaus Johannis
Domnului Prim Ministru al Romaniei Sorin Grindeanu

In 1999 s-a anuntat ca in Romania a avut loc “cea mai mare si reusita privatizare”: Asistenta medicala primara a “fost privatizata”, a fost scoasa din sistemul bugetar si la peste 14.000 de medici de familie, li s-au pus cartile de munca in brate, li s-au concesionat cabinetele – majoritatea neavand autorizatie sanitara de functionare, adica, erau ruine – medicii au fost obligati sa preia si cartile de munca si obligatiile a peste 30.000 de asistente si li s-a spus, tacit, “descurcati-va, din ceea ce castigati, asigurati asistenta medicala primara”!

Ca ne-am dorit sau nu, ca ne-a placut sau nu, am pornit la un drum greu si anevoios in a fi si medici si manageri ai unei activitati pe care am invatat-o din mers. Sursa principala de finantare a fost si este Contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. De-a lungul anilor am trait pentru a ne organiza cabinetele, pentru a ne desfasura activitatea. An dupa an a trebuit sa mai adaugam cate o piedica in calea celor doua activitati. An dupa an, in loc sa mergem spre mai bine, pe ambele paliere ale activitatii noastre, ne-am afundat tot mai mult. Au fost piedici care, in loc sa ne duca inainte, ne afundau tot mai mult.

Acum noua Lege a salarizarii ne desfiinteaza si ca manageri dar si ca profesie. Acum suntem in situatia:

1. Sa falimentam ca mod de organizare, cabinet, dar
2. Si ca medici, aratandu-ni-se ca nu suntem considerati medici.

In Anexa II, la Pag 68 din lege scrie: Art 10(1) Salariile individuale ale personalului contractant din cabinetele medicale individuale, organizate conform OG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate se stabilesc prin negociere SI NU POT FI MAI MICI DECAT SALARIILE DE BAZA PE FUNCTII, GRADE SI TREPTE PROFESIONALE, STABILITE CORESPUNZATOR VECHIMII IN MUNCA PREVAZUTE PENTRU UNITATILE CLINICE.

(2) Reprezentantul legal al cabinetelor medicale din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate care au pe lista proprie un numar mai mic de 1.000 asigurati sau in cazul in care nivelul veniturilor realizate nu permite incadrarea personalului contractual cu norma intreaga, poate dispune incadrarea cu fractiuni de norma.

Suntem singura profesie liberala care functioneaza in sistem privat careia statul ii impune salariu obligatoriu angajatilor sai. Nici contabililor, notarilor, avocatilor sau inginerilor nu li se impune sa aiba pentru angajatii lor un salariu obligatoriu. Numai noua, medicilor de familie. Sa trec peste obligativitate, ca mod de functionare aberanta a unui mod de abordare a problemei, dar nu pot accepta ideea ca, din contractul pe care un medic/cabinet il are cu Casa de Asigurari, nu are venitul necesar pentru a acorda acest venit unei asistente, iar medicul nu are venitul corespunzator gradului sau din sistemul bugetar.

Daca impui un salariu pentru asistenta, trebuie sa ai in vedere si venitul corespunzator al medicului! Ori, salariul mediu brut al unei asistente, din grila, este 4.444 lei. Daca adaugam contributiile si impozitul, costurile totale se ridica la 5.455 lei. Daca medicul este medic primar, el ar trebui sa aiba si el un venit corespunzator gradului sau din sistemul clinic, asa cum scrie in Legea salarizarii, adica in medie, 14.815 lei.

Daca la acestea adaugam un minim de 4.600 lei cheltuielile de functionare ale cabinetului, inseamna ca venitul cabinetului ar trebui sa fie de minim 24.870 lei. Este o suma fantastica pe care nici un cabinet de medicina de familie in Romania, indiferent de numarul de inscrisi, nu o are. Un cabinet de medicina de familie cu medic primar si 1.000 asigurati inscrisi are un venit mai mic de 10.000 lei. Din ce vor sustine medicii de familie aceasta obligativitate impusa de Legea Salarizarii? Ce se va intampla cu cabinetele de medicina de familie? Vor functiona doar pentru salariul asistentei si cheltuieli de functionare? Si medicul, el din ce traieste?

In lege se face referire doar la salariul obligatoriu pe care trebuie sa-l asiguram asistentului dar, pentru ca noi suntem considerati privati, desi desfasuram activitate de asistenta medicala publica, pe tarife obligatorii, impuse, nu se face referire si la venitul nostru ca medici. Oare noi, medicii de familie, nu suntem si noi medici?
Munca noastra nu este si ea munca de medic? Daca pentru asistentii nostrii sunt impuse ca obligatorii niste salarii, de ce nu se are in vedere ca si veniturile noastre – ceea ce ramane dupa ce se scad toate cheltuielile de functionare ale cabinetului – sa fie la nivelul pregatirii si responsabilitatilor noastre, adica a medicilor din unitatile clinice?

Personal sunt de acord cu cresterea salariilor medicilor si a asistentelor. Este un lucru bun care trebuia facut de mult timp, DAR nu sunt de acord cu lipsa de consideratie la care suntem supusi, noi, medicii de familie. Acest mod de abordare a activitatii cabinetelor de medicina de familie va duce la inchiderea cabinetelor, la desfiintarea acestei specialitati, cu repercusiuni deosebit de grave asupra sistemului de asistenta medicala din Romania.

Am pornit in 1999 a fi peste 14.000 de medici de familie si tot atatea cabinete si am ajuns astazi sa fim doar 11.200. Din 2004 si pana in prezent au iesit din sistem 11,5% cabinete. Media de varsta a medicilor este de peste 55 de ani. Anual termina rezidentiatul doar circa 150 de medici de familie, care, majoritatea, pleaca in tari unde sunt corect recunoscuti si platiti. Peste 400 de localitati din tara duc lipsa a peste 500 medici de familie. Suntem la un pas de desfiintare, iar Legea salarizarii va definitiva acest proces.

Fac apel la dumneavoastra sa analizati situatia prezenta si viitoare a Asistentei medicale primare si sa ne sprijiniti in demersurile noastre de a rezolva aceasta problema: fara o finantare corespunzatoare a Asistentei medicale primare, cabinetele de medicina de familie vor intra in faliment. Am fi primul stat din Uniunea Europeana care ramane fara baza sistemului de asistenta medicala: Medicina de familie.

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. revnicradu says:

    Un articol foarte documentat asa cum ne-a obisnuit colegul Petrencic.Intrebarea este ,ne aude cineva

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: