Screening pentru cancerul de col uterin cu fonduri europene. Rolul medicilor de familie este foarte important

17/05/2018

Screening pentru cancerul de col uterin cu fonduri europene. Rolul medicilor de familie este foarte important

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/screening-pentru-cancerul-de-col-uterin-cu-fonduri-europene-rolul-medicilor-de-familie-este-foarte-important/


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca un program de screening pentru cancerul de col uterin va fi derulat cu ajutorul fondurilor europene, urmand sa fie infiintate opt centre regionale.

“Eu am discutat inca de luna trecuta cu specialistii din Romania pe aceasta tema si am avut si intalniri pe aceasta tema. Trebuie sa pregatim foarte bine acest lucru. A fost un program de screening pe cancerul de col care, din pacate, nu a avut succesul scontat. Pe fonduri europene un nou screening pentru cancerul de col. Suntem foarte avansati cu proiectul, suntem in faza de a infiinta aceste centre regionale. (…) Este vorba de infiintarea centrelor de screening pentru toate tipurile de cancer pentru care am accesat fonduri europene. Aceste centre se vor infiinta in cele opt regiuni de dezvoltare. Suntem in faza de aprobare a structurii. Calculatiile sunt deja trimise la Bruxelles. Practic, suntem pe ultima suta de metri. Eu am speranta ca vom incepe screeningul la sfarsitul anului. Nu stiu sigur daca se va putea. Din acest moment, nu mai depinde de noi”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

In opinia sa, rolul medicinei de familie este foarte important in ceea ce priveste informarea populatiei cu privire la vaccinarea impotriva HPV.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 4 EMC:

Importanta vaccinarii anti-HPV

“Din pacate, am avut un esec in 2008, pentru ca nu am fost suficient de expliciti cu populatia, implicarea medicilor de familie nu a fost cea asteptata, adica statul roman nu a implicat medicii de familie asa cum ar fi trebuit sa ii implice. Cred ca putem vorbi despre o problema de sanatate publica, dar trebuie sa pregatim mult mai bine procesul vaccinarii. Specialistii au spus foarte clar ca exista o legatura intre virusul HPV si cancerul de col uterin, nu ne putem permite sa lasam acest lucru la voia intamplarii, dar, insist, implicarea medicilor de familie trebuie sa fie foarte clara, iar campaniile de informare sa fie foarte puternice. Ministerul Sanatatii va actiona corect, asa cum trebuie, si nu la presiuni. Noi trebuie sa pregatim foarte bine acest lucru, sa constientizam populatia, pentru ca altfel vom avea surprize. Nu vreau sa cumparam vaccin, sa ramanem cu el pe stoc si sa spunem ca a fost un esec”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: