Scoateti Contractul la vedere! Medicii de familie NU semneaza contractele in forma actuala

09/06/2016

Scoateti Contractul la vedere! Medicii de familie NU semneaza contractele in forma actuala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scoateti-contractul-la-vedere-medicii-de-familie-nu-semneaza-contractele-in-forma-actuala/

Sistemul de prescriere a rețetei electronice va putea fi implementat incepand cu 1 iulie 2012Cu mai putin de o luna inainte de semnarea contractelor pentru 2016 – 2017, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constata ca nu a fost lansata in dezbatere conform Legii 52/2003  o forma imbunatatita a Contractului – Cadru si a Normelor de aplicare ale acestuia.

Reamintim ca in primavara am solicitat si a fost acceptata prorogarea Contractului-Cadru pana la data de 1 iulie pentru ca Ministerul Sanatatii si CNAS  sa discute cu adevarat problemele sistemului de sanatate si sa isi asume functionarea sa optima.

Aspectele care urmau a fi analizate de CNAS sunt:

 • Modificarile legate de functionarea sistemelor informatice, care sa depaseasca blocajele de sistem imputate prin amenzi usturatoare medicilor de familie;
 • Eliminarea sanctiunilor impuse medicilor de familie in situatiile in care nu sunt in culpa;
 • Reducerea incarcaturii birocratice si cresterea accentului pe calitatea actului medical;
 • Cresterea finantarii pentru a putea tine pasul cu cresterea fiscalitatii si a salariilor personalului angajat, pentru a reduce emigrarea masiva a medicilor de familie si pentru a evita discriminarea. Trebuie sa se tina cont ca oferim servicii medicale in sistem public, la fel ca si colegii nostri din spitale!

  In ciuda faptului ca am solicitat de la CNAS si MS formele actualizate ale celor doua acte normative care stau la baza contractarii noastre (Contractul-Cadru si Normele sale de aplicare), suntem ignorati in continuare! In ciuda faptului ca am furnizat Ministerului Sanatatii un expert in medicina familiei, suntem ignorati in continuare!
   
  In aceste conditii, medicii de familie NU semneaza contractele in forma actuala. Colegii nostri din filialele judetene ne transmit zilnic nemultumirile medicilor de familie, iar pacientii nostri, care ne-au sustinut demersurile inclusiv prin cele 40 000 de petitii semnate, sunt deja informati despre declansarea protestelor in perioada imediat urmatoare. Ii asiguram din nou de intreaga noastra grija si consideratie.

  Fata de cele de mai sus, solicitam de urgenta:
   

 • Respectarea Legii Transparentei Decizionale 52/2003 si punerea pe pagina web a MS si CNAS a formei de contract, precum si a celor doua acte normative spre dezbatere in urmatoarele 5 zile lucratoare
 •  Preluarea discutiilor de catre Ministerul Sanatatii, ca institutie care coordoneaza CNAS
 •  Organizarea unei dezbateri publice reale, conform legii transparentei decizionale in urmatoarele zile, invitand atat Colegiul Medicilor din Romania, cat si SNMF, FNPMF, reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii, dar si organizatiile pacientilor, care trebuie sa aiba un cuvant de spus in actul decizional!
   
   
  Presedinte FNPM                                                    Presedinte SNMF
  Dr. Doina Mihaila                                                   Dr. Rodica Tanasescu

   

Autor: FormareMedicala.ro

10 Comentarii

 1. vigaru maria says:

  Nu trebuie sa semnam contractul fara modificari(soft,finantare).Acum e momentul sa achimbam ceva.

 2. VLAD Luminita says:

  In raporturile contractuale cu medicii de familie CNAS mentine o atitudine de stapan feudal care mimeaza colaborarea pe principii democratice. Preocuparea de baza a CNAS este sa induca asiguratilor ideea ca medicii de familie sunt dusmanii sistemului de sanatate si ai asiguratilor, pentru a ascunde “sub pres” greselile de management si incapacitatea de a gestiona sistemul de sanatate. Pentru ca a dovedit ca nu doreste sa poarte un dialog real cu medicii de familie, CNAS trebuie constrans cu singura parghie legala: refuzul tuuror medicilor de a semna CoCa pana la elaborarea unei forme negociate.

 3. gruia cornel says:

  Sigur ca CoCa si Nornele sunt o urgenta si o prioritate.Aceasta pe termen scurt.Insa cele doua conduceri ale organizatiilor mf.trebuie sa insiste ca treburile da se miste politic,si anume;contracte intre asiguratori si asigurati si marirea pietii de asiguratori prin alte societati de asigurare medicala.De mai bine de zece ani sustin ca aceste doua conditii sunt cheia de bolta pt un sistem sanitar modern si eficient.Mai pe scurt spargera monopolului CNAS.

 4. dr Lunca Mihai says:

  Cu CNAS am vazut ca este un dialog al surzilor . Sa trimitem o petitie la Primul Ministru si la Ministrul Sanatatii cu revendicarile medicilor de familie !

 5. nacu alexandru says:

  Dragi colegi intreb si eu ca un doctor oarecare care face 170km pe zi.Cine oare gandeste si pune I pagina acest contract,ce minti luminate si competente isi pun mintea la contributie sa iasa spuma spumelor gandirii ,pentru binele pacientilor si doctorilor.?

 6. dr cucuiet liana says:

  Sint de acord!

 7. vigaru maria says:

  De data asta nu trebuie sa mai ced

 8. vigaru maria says:

  Suntem hotarati sa nu semnam contractul

 9. CULDA LIGIA says:

  VA MULTUMIM PENTRU POZITIA CONSECVENTA,PROFESIONISTA DE APARARE A PROFESIEI NOASTRE,NUMAI IMPREUNA VOM REUSI.’PER ASPERA AD ASTRA’

 10. Ioan Cojocaru says:

  Vom semna,in cele din urma,COCA in forma actuala,din cauza cacaciosilor si a potrivnicilor din randul nostru!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Angajatii care se vaccineaza impotriva Covid-19 ar putea beneficia de o zi libera platita

Proiectul normelor Contractului-Cadru pentru anii 2021 – 2022, in transparenta decizionala

Citu: Vom transforma mai multe centre AstraZeneca in centre Pfizer

Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii: 113 zile de mandat si de ciocniri intre mentalitati

Pfizer: O ipoteza plauzibila este ca probabil va fi necesara a treia doza