“Schimbarea stilului de viata este baza tratamentului nonfarmacologic al pacientilor cu HTA”

12/09/2018

“Schimbarea stilului de viata este baza tratamentului nonfarmacologic al pacientilor cu HTA”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/schimbarea-stilului-de-viata-este-baza-tratamentului-nonfarmacologic-al-pacientilor-cu-hta/

Dr. Elisabeta Badila, medic primar medicina interna si cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti si sef lucrari la UMF a acordat un interviu in exclusivitate platformei Formare Medicala.  Am vorbit despre cate de mult conteaza schimbarea stilului de viata in situatia unui pacient cu HTA, dar si despre principalele metode de tratament ale acestei probleme medicale.  

Totodata, dr. Badila este co-autor al cursului “HTA in practica medicului de familie”, curs online, disponibil pe www.formaremedicala.ro pentru toti medicii de familie care doresc sa aprofundeze notiuni esentiale despre aceasta afectiune care ucide mii de oameni anual.  

 Doamna doctor, spuneti-ne, cat de mult conteaza schimbarea stilului de viata in cazul unui pacient diagnosticat cu HTA? Este schimbarea stilului de viata obligatorie?

Schimbarea stilului de viata este importanta si reprezinta baza tratamentului nonfarmacologic al oricarui pacient hipertensiv. Un stil de viata sanatos poate intarzia initierea terapiei antihipertensive in cazul unui pacient cu HTA gradul 1, iar in cazul pacientilor cu grade mai avansate de HTA contribuie la scaderea valorilor tensionale alaturi de medicatia anti-hipertensiva. In plus, merita subliniat faptul ca modificari ale stilului de viata cum sunt restrictia de sodiu, reducerea consumului de alcool, o dieta sanatoasa, efortul fizic regulat, oprirea fumatului, controlul greutatii au beneficii asupra sanatatii dincolo de efectul lor asupra tensiunii arteriale.

Care sunt principiile de tratament ale hipertensiunii arteriale?

Pacientii cu HTA necesita in marea majoritate a cazurilor tratament farmacologic, cel mai adesea asocieri ale principalelor clase de medicamente antihipertensive (IECA, sartani, blocante ale canalelor de calciu, diuretice, beta-blocante). Prin monoterapie se obtine controlul intr-un procent redus, cei mai multi pacienti avand nevoie de scheme care contin doua, trei sau chiar patru medicamente. In acest context, noul ghid European din 2018 recomanda initierea terapiei cu doi agenti antihipertensivi (exceptie facand evident varstnicii fragili sau cei peste 80 ani), preferabil intr-o singura tableta (“a single pill strategy”). Combinatia fixa este preferata si in cazul pacientilor care necesita trei medicamente antihipertensive (mentinandu-se in continuare recomandarea de a nu administra un IECA plus un sartan), preferabila fiind asocierea IECA/sartan + BCC + diuretic, asa cum reiese din algoritmul simplificat al noului document european. Aceasta recomandare ar trebui sa contribuie la cresterea ratei de control a HTA.

Exista metode de preventie si de tratament. In ce constau acestea?

Hipertensiunea arteriala este, asa cum bine stim, o boala care nu doare, un “ucigas tacut”. De multe ori este descoperita cu ocazia masuratorii de rutina a TA sau, mai grav, cu ocazia producerii unor evenimente legate de afectarea de organe tinta (creier, retina, cord, rinichi, vase). In acest context, respectarea unui stil de viata cat mai sanatos, alaturi de initierea terapiei antihipertensive reprezinta masurile cele mai eficiente. Foarte importanta ramane insa constientizarea ideii de verificare periodica a tensiunii arteriale atat in randul pacientilor cat si al persoanelor sanatoase. Este incurajata masurarea la domiciliu a TA, comunicarea datelor unui cadru medical, utilizarea aplicatiilor dezvoltate special pentru cresterea gradului de constientizare (cardioportal.ro – sectiunea pacienti, tensiuneamea.ro). Implicarea activa a tuturor persoanelor, atat a cadrelor medicale, cat si a intregii populatii in masurarea de rutina a TA poate contribui la scaderea prevalentei HTA.

De cate ori este indicat sa fie urmarit/consultat pacientul diagnosticat cu HTA?

Daca banuim ca pacientul este hipertensiv si necesita confirmare, se poate recomanda monitorizarea la domiciliu a tensiunii arteriale timp de 7 zile sau masurarea automata pe 24 ore a TA. Dupa initierea medicatiei antihipertensive, este necesara reevaluarea cel putin o data in primele 2 luni pentru a evalua efectul medicatiei si posibilele reactii adverse. Frecventa controalelor depinde de severitatea HTA, de rapiditatea cu care dorim obtinerea controlului si de comorbiditatile pacientului. Administrarea unei combinatii in doza fixa reduce TA in 1-2 saptamani si isi continua efectul in primele 2 luni. Odata atinsa tinta TA, un control la cateva luni (3-6 luni) este rezonabil.

Programele de screening in populatia sanatoasa trebuie sa asigure masurarea TA la totii adultii, cel putin o data la 5 ani, daca TA este in categoria normal-inalta, atunci TA trebuie masurata mai frecvent.

 

 

 

 

 

 

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: