Schema de vaccinare personalizata inaintea unei calatorii internationale

07/02/2024
Schema de vaccinare personalizata inaintea unei calatorii internationale

Schema de vaccinare personalizata inaintea unei calatorii internationale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/schema-de-vaccinare-personalizata-inaintea-unei-calatorii-internationale/

Schema de vaccinare inaintea unei calatorii internationale este personalizata si este recomandata de medic, in functie de destinatie, durata calatoriei, vaccinari obligatorii/recomandate in zona respectiva, riscurile de imbolnavire specifice zonei, transmite Directia de Sanatate Publica Bucuresti.

Astfel, daca veti calatori in strainatate este recomandat sa:

– va programati (inclusiv copiii) la o consultatie la medicul dumneavoastra de familie pentru evaluarea starii de sanatate, cu cateva saptamani inaintea calatoriei;
– va informati care sunt tipurile de vaccinuri/medicatia profilactica ce trebuie administrate inainte sau in timpul calatoriei dumneavoastra si puteti face acest lucru adresandu-va unui Cabinet de Vaccinari Internationale selectat din lista disponibila AICI (Lista cabinetelor de vaccinari internationale)

De asemenea, INSP recomanda celor care intentioneaza sa calatoreasca, sa discute inainte de calatorie cu medicii din cabinetele de vaccinari internationale.

Mai multe informatii cu privire la malarie si alte boli tropicale care pot fi asociate calatoriei puteti gasi atat in documentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii cat si pe site-ul INSP/CNSCBT.

Malaria

Malaria este o boala severa, care la om poate fi cauzata de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale si Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin intepatura infectanta a unei femele de tantar Anopheles. Alte cai de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile intre utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sange sau transplant de organ.
In pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continua sa reprezinte o importanta problema de sanatate publica la nivel mondial. Peste 100 de tari si teritorii din Africa, Asia de Sud si Sud-Est, America Centrala si de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu si Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectata fiind Africa.

Masurile adresate calatorilor in zonele endemice pentru malarie se regasesc AICI.

Poliomielita

In contextul mobilitatii crescute si al cresterii numarului de tari care au cazuri de poliomielita/detectie de poliovirusuri, se recomanda efectuarea unei scheme de vaccinare complete, in special pentru componenta polio, respectiv rapel conform varstei si/ sau duratei de sedere, indiferent de restrictiile impuse la granita. Recomandarile sunt facute in special pentru cetatenii romani care calatoresc frecvent in aceste tari, in vederea prevenirii imbolnavirii individuale si a altor persoane dupa re/venirea in Romania.

In urma intrunirii Comitetului de Urgenta a International Regulamentului Sanitar de Urgenta, din 12 decembrie 2023, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a decis extinderea Urgentei de Sanatate Publica de Importanta Internationala (USPII) referitoare la pericolul de raspandire a virusului poliomielitic. Exista astfel:

• state cu risc potential de raspandire internationala a poliovirusurilor*: Afganistan, Pakistan, Republica Democrata Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique:

• state cu detectie de poliovirusuri cu / fara transmitere locala: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africana, Ciad, Coasta de Fildes, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unita a Tanzaniei, Yemen, Zambia si Zimbabwe.

La punctul de frontiera (aerian, rutier, naval) din aceste tari, calatorilor pot sa le fie solicitate documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio, mai ales in cazul unei sederi prelungite (mai mult de 4 saptamani).

Vaccinarea se va face cu 4-6 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia, si va fi consemnata pe certificatul international de vaccinari – format OMS conform IHR 2005 care va insoti celelalte documente de calatori. In Romania, Certificatul international de vaccinari se obtine in urma administrarii produselor vaccinale in cabinetele de vaccinari internationale a caror lista se afiseaza pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru calatori) Publicarea listei de cabinete se face dupa aprobarea acestora de catre MS.

Lista tarilor pentru care se solicita vaccinarea antipolio este actualizataa periodic de catre OMS dupa primirea rapoartelor din tarile afectate.

Difteria

Conform Centrului European al Bolilor (ECDC-European Centre for Disease Control), difteria este o boala rara in tarile Uniunii Europene/Spatiului Economic European. Cu toate acestea, riscul de import din tarile care inca raporteaza cazuri de difterie cu acoperiri vaccinale scazute, exista. Astfel, incepand cu cea de-a doua jumatate anului 2022, s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migratiei.

Dat fiind faptul ca vaccinarea antidifterica reprezinta singura metoda eficienta de prevenire a actiunii toxinei difterice recomandam utilizarea vaccinurilor cu componenta difterica, atat pentru vaccinarea copiilor si adolescentilor conform Calendarului National de Vaccinare, cat si pentru efectuarea dozelor de rapel.

Aparitia bolii la persoanele cu status vaccinal complet si la zi este foarte rara, chiar in cazul in care calatoresc in zone care inca raporteaza cazuri.

Mai multe informatii privind vaccinarea in contextul unor calatorii internationale pot fi solicitate unui cabinet de vaccinari internationale.

Etichete: vaccinare calatorie, vaccinare personalizata, vaccinuri calatorie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: