Scarlatina | Simptome, diagnostic, tratament si complicatii

21/03/2024
Scarlatina | Simptome, diagnostic, tratament si complicatii

Scarlatina | Simptome, diagnostic, tratament si complicatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scarlatina-simptome-diagnostic-tratament-si-complicatii/

Scarlatina este o boala infectioasa provocata de streptococul beta-hemolitic de grup A. Desi este adesea asociata cu copiii, scarlatina poate afecta si adultii. Boala aduce cu sine intotdeauna imunitate durabila, pentru toata viata, scrie Dr. Ioana Luput, medic rezident Boli Infectioase, pe pagina Spitalului Victor Babes Timisoara.

Semne si simptome

• Scarlatina debuteaza cu o febra brusca, adesea peste 39°C, insotita de frisoane si dureri de cap severe, dureri in gat, dureri abdominale si varsaturi, mai pronuntate la copii.
• Un simptom caracteristic este limba cu depozite albicioase, care se desprind usor, fiind comparata cu o “limba de portelan”. Ulterior, apare descuamarea pana la “limba zmeurie”, iar apoi epitalizarea, revenind la normal in aproximativ 14 zile.
• Eruptia cutanata, ce debuteaza in primele 1-2 zile, este localizata initial in zona toracica si se raspandeste rapid pe trunchi si extremitati, avand un aspect rosu si aspru la atingere, mai evident in plicile de flexiune. Eruptia dispare in 4-5 zile, urmand descuamarea, mai pronuntata la nivelul palmelor si cel plantar. Aceasta poate fi insotita de senzatie de mancarime si, uneori, se exfoliaza ca dupa o arsura solara.

Infectia streptococica care provoaca scarlatina se transmite prin picaturi respiratorii sau contact cu obiecte contaminate, receptivitatea fiind maxima la varsta scolara.

Perioada de incubatie este, de obicei, intre 2 si 4 zile, dar persoanele infectate sunt contagioase cu cateva zile inainte de debutul simptomelor.

Diagnosticul se bazeaza pe caracteristicile clinice si identificarea streptococului beta-hemolitic de grup A intr-un exudat faringian. Testele rapide sunt folosite pentru ghidarea tratamentului.

Monitorizarea si tratamentul adecvat sunt esentiale

Tratamentul implica administrarea de antibiotic pentru eliminarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Este important sa se urmeze intregul curs de antibiotice pentru a preveni recurenta infectiei sau rezistenta bacteriana.

Tratamentul simptomatic poate include analgezice si antipiretice pentru a reduce febra si disconfortul.

Complicatii

Complicatiile pot aparea in unele cazuri, mai ales daca infectia nu este tratata corespunzator sau daca apare o rezistenta la antibiotice. Acestea pot include febra reumatica, care afecteaza inima, articulatiile, pielea si creierul, sau glomerulonefrita, o boala care afecteaza rinichii.

Preventie

Prevenirea scarlatinei se realizeaza prin igiena riguroasa, cum ar fi spalarea regulata a mainilor cu sapun si apa si evitarea contactului cu persoanele infectate. De asemenea, este important ca persoanele diagnosticate cu scarlatina sa ramana acasa si sa evite contactele in perioada de contagiune.

Desi nu exista vaccinuri specifice pentru scarlatina, prin diagnosticarea precoce, tratament adecvat si masurile preventive, impactul acestei afectiuni poate fi redus semnificativ.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: scarlatina, simptome scarlatina, diagnostic scarlatina, tratament scarlatina, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: