Scaderea numarului de cazuri diagnosticate de tuberculoza, din cauza fricii pacientilor de a se prezenta la medic

24/03/2021
Scaderea numarului de cazuri diagnosticate de tuberculoza, din cauza fricii pacientilor de a se prezenta la medic

Scaderea numarului de cazuri diagnosticate de tuberculoza, din cauza fricii pacientilor de a se prezenta la medic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scaderea-numarului-de-cazuri-diagnosticate-de-tuberculoza-din-cauza-fricii-pacientilor-de-a-se-prezenta-la-medic/

Scaderea cu 35% a cazurilor diagnosticate de tuberculoza a fost cauzata de frica pacientilor cu probleme respiratorii de a se prezenta la medic in contextul pandemiei cu noul coronavirus.

“Aceasta scadere de 35% pe care o vedem acum in datele statistice – o scadere de 35% la cazurilor diagnosticate este una importanta si daca am fi intr-un an care nu ar insemna pandemie ar fi un lucru peste asteptarile tuturor. Aceasta scadere de 35% inseamna pacienti mai putini in spitalele de pneumoftiziologie din Romania, inseamna pacienti mai putin in dispensarele TB si nu pentru ca noi, pneumologii, nu am fost acolo si nu suntem in continuare la locurile noastre, ci pentru ca frica a paralizat tendinta pacientului de a se adresa atunci cand are o problema respiratorie medicului pneumolog”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului ‘Marius Nasta’, in contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei 2021, potrivit Agerpres.

De asemenea, Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat ca epidemia ‘silentioasa’ de tuberculoza este una dintre ‘cele mai de temut epidemii’.

“Aceste statistici triste – cum ca suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de tuberculoza activa. Din pacate, suntem pe un loc mai mult decat fruntas in ceea ce priveste numarul de cazuri de tuberculoza la copii. De asemenea, suntem pe un loc fruntas in ceea ce priveste numarul cazurilor la pacienti si cu alte afectiuni cronice. (…) Sunt proiecte in derulare care din fericire incep sa functioneze si isi arata efectele benefice atat in ceea ce priveste screeningul pacientilor, cat si in ceea ce priveste terapia acestora”, a spus Moldovan, potrivit sursei citate.

Si Conf. dr. Florentina Furtunescu de la Institutul National de Sanatate Publica a subliniat ca tuberculoza ramane o problema ‘marcanta’ de sanatate publica in Romania.

Anul acesta ar putea sa intre in vigoare noua strategie pentru controlul tuberculozei.

“Romania, prin Ministerul Sanatatii, lucreaza la o noua strategie pentru controlul tuberculozei, care se intinde pe un orizont de timp de zece ani, pana in 2030, si aceasta strategie a fost elaborata in cadrul proiectului ‘Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania’. Strategia este un document care a fost elaborat cu sprijinul expertilor din OMS si al expertilor nationali. Speram sa intre in vigoare cat de curand anul acesta, sa inceapa sa isi produca gradual efectele”, a precizat reprezentanta INSP.

Etichete: tuberculoza, tbc, boli pneumologice, boli respiratorii

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: