Scaderea nivelului de colesterol, asociata cu un risc mai mic de boli cardiace si AVC

27/12/2019

Scaderea nivelului de colesterol, asociata cu un risc mai mic de boli cardiace si AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scaderea-nivelului-de-colesterol-asociata-cu-un-risc-mai-mic-de-boli-cardiace-si-avc/

Scaderea nivelului de colesterol la persoanele sub 45 de ani poate reduce riscul de boli cardiovasculare si de accidente vascular cerebrale, concluzioneaza un studiu dat publicitatii de AFP.

Oamenii de stiinta care au analizat datele medicale provenind de la 400.000 de persoane din 19 tari occidentale pe o perioada indelungata (de pana la 43 de ani in unele dintre cazuri), confirma legatura dintre un nivel foarte ridicat de colesterol si riscul cardiovascular pe termen lung, relateaza si Agerpres.

Cercetarea mai arata ca aceasta crestere a riscului este mai accentuata in cazul pacientilor relativ tineri (cu varsta sub 45 de ani), decat in cazul celor de peste 60 de ani.

Astfel, femeile sub 45 de ani cu un nivel al colesterolului ”non-HDL” (colesterol ”rau”) putin mai ridicat si care prezinta cel putin doi factori de risc pentru afectiuni cardiovasculare (precum obezitate, diabet, hipertensiune sau tabagism) au o probabilitate de 16% de a suferi un accident cardiovascular inainte de implinirea varstei de 75 de ani.

In cazul femeilor de 60 de ani sau peste aceasta varsta cu un profil similar, riscul este de doar 12%, potrivit studiului publicat in revista medicala britanica The Lancet.

Pentru barbatii cu aceleasi caracteristici, probabilitatea este cuprinsa intre 29% si 21%.

“Acest fapt sugereaza ca nu doar nivelul colesterolului, ci si durata expunerii la un colesterol marit este factorul care prezinta pericol pentru sanatate”, a mentionat Paul Leeson, profesor de medicina cardiovasculara la Universitatea Oxford, conform surselor citate.

Cu ajutorul procedurii de modelare statistica, cercetatorii au demonstrat apoi ca, daca diminuam la jumatate nivelul de colesterol ”non-HDL”, spre exemplu prin tratamentul cu statine, riscul cardiovascular in cazul femeilor cu varsta sub 45 de ani ar scadea la 4%, iar in cazul barbatilor, la 6%.

Colesterolul HDL, deseori supranumit ”colesterol bun”, este alcatuit din lipoptroteine care transporta excesul de colesterol catre ficat, evitand acumularea acestuia in vasele de sange.

“Aceste rezultate confirma ideea potrivit careia controlarea nivelului colesterolului mai devreme pe parcursul vietii ar putea avea efecte mai bune decat in cazul in care asteptam sa inaintam in varsta pentru a face acest lucru”, a mai comentat Leeson, citat de AFP si Agerpres.

Etichete: scadere colesterol, efecte colesterol marit, nivel optim colesterol, boli colesterol, boli cardiace, avc

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: