Sapun contaminat cu o bacterie in 3 spitale din tara

03/10/2014

Sapun contaminat cu o bacterie in 3 spitale din tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sapun-contaminat-cu-o-bacterie-3-spitale-din-tara/

sapun-lichidLa trei spitale din tara, respectiv Spitalul Elias din Capitala, Spitalul de Urgenta Focsani si la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures s-a descoperit ca sapunul lichid folosit de medici si asistente pentru dezinfectarea mainilor, era contaminat cu bacteria Serratia. 

Acest sapun contaminat a fost imediat retras, insa nu inainte ca doi pacienti de la Elias sa fie afectati. Este vorba de un bebelus si de un bolnav de cancer. 

Ministerul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat vineri, 3 octombrie, ca producatorul, o firma din Targu Mures, va plati.

“In problema dezinfectantului a fost vorba de trei spitale. A fost descoperita de Spitalul Elias, ei au identificat problema, au anuntat Directia de Sanatate Publica si Institutul de Sanatate Publica, ce au recoltat probele imediat ce s-a constatat acest fapt si a fost interzisa acea substanta, a fost anuntat producatorul si a fost retras din orice unitate sanitara din Romania”, a declarat ministrul Banicioiu, citat de Agerpres.

Un bebelus si un bolnav de cancer, infectati

Oficialul a mai spus ca la Spitalul de Urgenta Focsani si la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures nu sunt persoane afectate, iar cele doua cazuri de la Spitalul Elias, un bebelus si un bolnav de cancer, sunt monitorizate.

“La Focsani si la Targu Mures nu este vorba de persoane afectate, a fost vorba doar la Elias de doua astfel de infectii. Cele doua cazuri sunt monitorizate. In momentul de fata se verifica daca exista si alte posibilitati. Exista constituit grupul de alerta si in momentul de fata fac toate testele. Noi speram sa nu fie mai mult decat cele doua persoane identificate in momentul de fata. Ancheta a fost inceputa si tocmai de aceea directiile de sanatate publica au actionat si au retras imediat produsul, care a fost achizitionat prin proceduri asa cum prevede legislatia”, a mai spus Nicolae Banicioiu, conform Agerpres.

Producatorul sapunului va fi tras la raspundere

Sapunul contaminat a fost retras din toate unitatile sanitare. Acesta era produs de o firma din Targu Mures, care va fi trasa la raspundere. 

“Aceste produse participa la licitatii in baza unor certificate de conformitate, care sunt asemeni celor din UE si ei au adus acele certificate, inseamna ca nu si-au respectat obligatiile si ca lucrurile declarate acolo au fost false. Consecinta este ca vor plati, acum se fac toate testele si evident ca noi ne vom indrepta impotriva producatorului. Este vorba de un lot care probabil are aceasta problema de productie, imediat ce a fost descoperit, DSP si INSP au luat masuri, in aceeasi zi”, a adaugat Ministrul Sanatatii.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vasile Cepoi: Spitalele din Iasi nu mai rezista

Paun: Gravitatea situatiei de astazi, dovada ca nu am depasit barierele dezinformarii

Gheorghita: Miscarea anti-vaccinare exista pentru ca miscarea pro-vaccinare este timida

Spitalul Judetean Botosani: Apel la medicii de familie sa ajute cu garzi la UPU

Cseke Attila: Inca nu am ajuns in varful valului. Presiunea este uriasa