Saptamana Europeana a Urologiei 2012

29/09/2012

Saptamana Europeana a Urologiei 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/saptamana-europeana-urologiei-2012/

In perioada 17-22 septembrie a.c. in cadrul “Saptamanii Europene a Urologiei 2012” Asociatia Romana de Urologie (ARU), cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si GlaxoSmithKline (GSK), alaturi de partenerii media RoClub Maraton si Centrul de Nutritie Superfit au desfasurat o campanie de informare si educare a populatiei despre afectiunile prostatei, precum si despre necesitatea controlului medical si a tratarii din timp a acestor afectiuni. Cu aceasta ocazie, joi, 20 septembrie a.c. a fost organizat „Crosul Seniorilor, in pas cu viata activa”, cu incepere de la ora 10.30, in parcul IOR din Bucuresti. Toti participantii la cros au avut acces la o consultatie gratuita asigurata de medicii urologi prezenti la eveniment. „Din experienta noastra, cei mai multi pacienti vin la medic in momentul in care acestia s-au  obisnuit cu suferinta bolii. Acestia prefera sa isi modifice calitatea vietii decat sa vina la medic pentru tratament. Simptomele afectiunilor prostatice nu fac parte din categoria celor care pot fi controlate si pot duce la izolare sociala, la stagnarea miscarii sau a deplasarilor si chiar la incetarea relatiilor sexuale. De aceea, obiectivul nostru este de a informa pacientii despre incidenta si gravitatea efectelor bolilor prostatice, deoarece un simplu control te poate ajuta sa preintampini boala. Netratata, hiperplazia benigna de prostata duce la complicatii redutabile.  Neevaluarea pacientului omite diagnosticul de cancer prostatic cu consecinte dramatice pentru acesta. Cazurile maligne pot aparea chiar si in jurul varstei de 40 ani, iar boala se agraveaza odata cu varsta. In acest context, controlul periodic si tratamentul corespunzator pot juca un rol vital pentru pacient”, a declarat dl prof. dr. Ioanel Sinescu, Presedintele Asociatiei Romane de Urologie.               

Ce este hiperplazia benigna de prostata?

Hiperplazia benigna de prostata(HBP) este o boala ce determina intreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente si stringente de urinare si poate avea un impact  negativ asupra vietii intime, dar si asupra celei sociale. Adenomul de prostata apare la jumatate dintre barbatii cu varsta intre 50 si 61 de ani si la 90% dintre barbatii cu varsta intre 81 si 90 de ani.Dintre barbatii cu HBP moderata, multi prezinta simptome deranjante care le influenteaza calitatea vietii, inclusiv intreruperi ale somnului, limitari ale activitatilor zilnice din cauza unei necesitati frecvente si imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relatiilor intime, anxietate si mai ales teama de interventia chirurgicala. Mai mult, barbatii care au dezvoltat HBP severa pot prezenta complicatii pe termen lung, precum retentia acuta de urina, care impune, in cazul multor pacienti, tratament invaziv, asociat, la randul sau, cu riscuri anestezico-chirurgicale.

Date statistice

Conform datelor furnizate de Asociatia Romana de Urologie, dintre cei 900.000 de romani care manifesta HBP, lunar se trateaza doar 200.000. In fiecare an, in Romania, apar in jur de 45.000 de noi cazuri de HBP. Din pacate, multi barbati aleg sa nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmeaza niciun tratament, considerand ca aceste simptome sunt un “dat al varstei”. Doar 50% dintre romanii care sufera de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depisteaza precoce cancerul de prostata. PSA-ul costa in jur de 20-30 RON si este decontat daca exista trimitere de la medicul specialist.

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: