Sanctiuni pentru medicii si spitalele care retin cardurile pacientilor

15/01/2016

Sanctiuni pentru medicii si spitalele care retin cardurile pacientilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanctiuni-pentru-medicii-si-spitalele-care-retin-cardurile-pacientilor/

atentie-card-nr nou-mediciConform legii, cardul de sanatate poate fi utilizat de un medic doar în prezenta pacientului, iar documentul nu poate fi instrainat.

Dar, reprezentantii CNAS au constatat pana acum ca legea a fost incalcata in mai multe spitale din Bucuresti si din tara si a aplicat sanctiuni. Valoarea amenzilor nu a fost mare, dar acestia anunta că vor urma si alte penalizari, mai drastice.

„In aceste conditii, în momentul in care constatam ca cardul pacientului este retinut de catre furnizorul de servicii, indiferent care este acesta, mergem până la rezilierea contractului”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, citat de Digi24.

Unul dintre motivele pentru care pacientii accepta aceasta practica, este teama de a le fi refuzată internarea.

„Este o practica ilegala, dar sa punem problema registratorilor care ar fi trebuit să existe pe fiecare sectie, nu asistentele sa se ocupe de evidenta acestor internari”, spune si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociaţtilor Bolnavilor de Cancer.

Dar, problemele nu se opresc aici. Desi cardul e document obligatoriu, există medicii care cer pacientilor si adeverinte.

„Cardul de sanatate si adeverinta daca muncesc”, spune un pacient despre documentele care i-au fost cerute, tot conform Digi24.

Aceasta cerinta este total ilegala, dar pana acum, nimeni nu i-a pus capat.

A-l trimite pe pacient după o adeverinta, in ipoteza in care pacientul are card valid, este total interzis”, spune din nou seful CNAS.

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Lefter Marta says:

    Presedintele CNAS stie foarte bine care este situatia dar, ca intotdeauna, da vina pe medici. Stie foarte bine ca sunt persoane care au card de sanatate si care nu sunt asigurate de ani desi sistemul informatic PIAS le confirma calitatea de asigurat. Adeverinta de salariat certifica nu numai faptul ca persoana este angajata ci si numarul de zile de concediu medical avute.

  2. marin says:

    Daca un pacient are card de sanatate nu este neaparat asigurat!

  3. Andrasi Ana Eniko says:

    Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca nu cer adeverinta de salarizare cum pot sa eliberez Concediul Medical,daca are peste 90 zile , sau trebuie sa fiu clarvazatoare?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

EMA va primi mai multe prerogative in ceea ce priveste penuria de medicamente in cazul unor crize

Studiu: Aproximativ trei sferturi dintre romani merg la farmacie cel putin o data pe luna

Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta

Romania a solicitat suspendarea livrarii unor doze de vaccin anti-COVID

Mihaila: Accesul universal si echitabil la medicamente trebuie sa fie o prioritate pe agenda Consiliului UE