Sanctiuni majore pentru medicii de familie in noul contract cadru

26/03/2014

Sanctiuni majore pentru medicii de familie in noul contract cadru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanctiuni-majore-pentru-medicii-de-familie-noul-contract-cadru/

Medicina de familie - prima linie in asistenta medicalaSanctiunile la adresa medicului de familie prevazute in noul contract-cadru starnesc din nou nemultumirea medicilor de familie pentru care lupta cu birocratia de la cabinet si cu CNAS pare fara sfarsit. Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, si dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, prezente in prima zi a Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2014, au anuntat ca maine, 27 martie 2014, vor avea o intalnire cu reprezentantii CNAS in vederea discutarii acestor sanctiuni prevazute in contract.

Sanciuni grave, fara avertismente in prealabil

Dr. Rodica Tanasescu a insistat inca o data asupra atributiilor administrative ale medicului de familie care nu intra in competenta sa si pentru care, mai mult, sunt prevazute o serie de sanctiuni in cazul nerespectarii lor.

Consultatiile la cabinet clasificate pe timpi in functie de nevoia si boala pacientului, introducerea obligativitatii dosarului electronic fara ca medicii de familie sa fi agreat si discutat oficial implementarea lui sunt doar cateva dintre precizarile contractului cadru cu care medicii de familie nu sunt de acord.

Nerespectarea protocoalelor medicale, intarzierea la serviciu sunt doar cateva dintre mentiunile la capitolul sanctiuni, sanctiuni care ajung pana la suspendarea contractului.

Dosarul electronic de sanatate – o obligatie fara explicatii pentru medicii de familie

Implementarea dosarului electronic este in continuare un semn de intrebare pentru medicii de familie. Cine va introduce datele pacientului, cum se va asigura confidentialitatea datelor acestuia sunt neclaritati fara raspuns momentan.

Dr. Rodica Tanasescu a afirmat ca medicii de familie nu vor fi de acord sa preia o noua responsabilitate administrativa prin acest dosar electronic. Cu toate acestea, in cadrul conferintei de astazi, Marius Filip, expert onorific CNAS, a precizat ca initierea pacientului in dosarul electronic va fi facuta de medicul de familie.

In fata unei birocratii fara sfarsit si a neclaritatilor in privinta acceptului scris, verbalizat sau informatizat al pacientului, reactiile negative ale medicilor de familie nu au incetat sa apara.

“De ce initierea in dosarul electronic pentru pacienti va fi facuta de catre medicii de familie si nu de un functionar de la CNAS?”, a precizat dr. Raluca Zoitanu, coordonator al Grupului Tinerilor Medici de Familie al SNMF.

Insa si aceasta intrebare, ca toate cele care tin de birocratia la cabinetul medicului de familie, ramane, momentan, fara raspuns.

Conferinta Nationala de Medicina Familiei se desfasoara in Bucuresti in perioada 26 – 29 martie 2014.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: