Sanatatea se pregateste de greva | Lista de revendicari si programul protestelor

25/05/2023
Sanatatea se pregateste de greva | Lista de revendicari si programul protestelor

Sanatatea se pregateste de greva | Lista de revendicari si programul protestelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanatatea-se-pregateste-de-greva-lista-de-revendicari-si-programul-protestelor/

Programul actiunilor de protest declansate de cele mai importante sindicate din Sanatate si lista revendicarilor.

Federatia Sanitas din Romania

1. Modificarea Ordonantei de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, astfel incat sa se poata continua angajarile in Sanatate si Asistenta sociala, iar bugetele institutiilor din cele doua sisteme sa nu fie afectate.
2. Punerea imediata in aplicare, in integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toti angajatii din sistemul de Sanatate si cel de Asistenta sociala.
a. Acordarea salariilor de baza din grila tuturor angajatilor;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat in plata;
c. Calcularea tarifului orar pentru garzi prin raportare la salariul aflat in plata;
d. Calcularea indemnizatiei de hrana prin raportare la salariul minim brut pe tara actual.
3. Finantarea corecta si suficienta a institutiilor din Sanatate si Asistenta Sociala.
4. Reluarea imediata a negocierilor in vederea semnarii Contractului Colectiv de Munca la nivelul sectorului bugetar SANATATE.
5. Finantarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanta in SANATATE si ASISTENTA SOCIALA.
6. Stoparea destructurarii retelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania

(1) Programul actiunilor de proteste ale Federatiei „Solidaritatea Sanitara” a ramas neschimbat, exact asa cum a fost anuntat initial:
08 iunie 2023 – Mitingul membrilor ”Solidaritatea Sanitara in Piata Victoriei, urmat de un mars catre Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Palatul Parlamentului.
15.06.2023 – Pichetarea unitatilor si depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente garzilor suplimentare.
27.06.2023 – Greva de avertisment, in intervalul orar 10:00-12:00.
01.07.2023 – Declansarea grevei generale a lucratorilor din sanatate si demisia in masa din contractele de garzi a medicilor.
(2) Lista revendicarilor a ramas neschimbata, exact asa cum a fost aprobata. Doar aceste revendicari vor face obiectul negocierilor prealabile si al actiunilor de proteste.
(3) Nu stim daca vom face greva sau nu, insa din motive obiective (din motivele firesti unui asemenea moment):
a. Decizia privind greva poate fi luata doar de membrii de sindicat, asumandu-si sub semnatura proprie atat aceasta decizie cat si participarea la greva. Cu alte cuvinte, greva este decisa si desfasurata de membrii de sindicat.
b. Strangerea semnaturilor nu poate fi declansata pana cand nu exista un conflict colectiv de munca la nivel de sector (semnaturile stranse inainte de existenta conflictului colectiv de munca sunt nule).
c. Conflictul colectiv de munca exista legal abia dupa ce sunt finalizate o serie de proceduri (unele putand fi intarziate de institutiile statului), respectiv:
a. Sesizarea Ministerului Sanatatii privind iminenta conflictului colectiv (Federatia „Solidaritatea Sanitara” a parcurs acest pas procedural.)
b. Sesizarea Ministerului Muncii pentru concilierea conflictului colectiv (Federatia „Solidaritatea Sanitara” a parcurs acest pas procedural.)
c. Notificarea privind existenta conflictului a urmatoarelor institutii:
i. Toate spitalele din tara
ii. Ministerul Sanatatii si Guvernul.
(Federatia „Solidaritatea Sanitara” finalizeaza astazi (joi) parcurgerea acestui pas procedural.)

“Federatia „Solidaritatea Sanitara” a stabilit un program de proteste ce include greva generala, prezumand intentia membrilor de sindicat de a fi de acord cu greva generala. Vom putea vedea acest lucru abia dupa scurgerea perioadei de culegere a semnaturilor membrilor (care debuteaza astazi), colectarea si numararea semnaturilor. Actiunile care nu implica greva (de avertisment sau continua) se desfasoara in continuare conform programului stabilit.”, transmite organizatia sindicala, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, programul protestelor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” include “o actiune cu consecinte mult mai grave decat greva”, dar care nu are limitarile legale ale acesteia: demisia medicilor din contractele individuale de munca (cu timp partial) aferente garzilor suplimentare.

“In momentul in care este desfasurata aceasta actiunea poate, de una singura, bloca asigurarea continuitatii activitatii medicale. Cu sau fara greva.”, mai transmite Solidaritatea Sanitara.

Etichete: proteste sanatate, greva sanatate, federatia sanitas, federatia solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: