Salarii vs. servicii medicale pentru pacienti | Unde merg, de fapt, banii din spitale?

Salarii vs. servicii medicale pentru pacienti | Unde merg, de fapt, banii din spitale?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/salarii-vs-servicii-medicale-pentru-pacienti-unde-merg-de-fapt-banii-din-spitale/
Cum e posibil ca spitalele sa primeasca mai multi bani pentru salarii decat pentru tratamentele pacientilor?
Un studiu recent dezvaluie o realitate ingrijoratoare: in 2025, cheltuielile CNAS pentru personalul din spitale vor depasi sumele alocate pentru servicii medicale.
Salarii de 15,5 miliarde lei vs. 16 miliarde pentru servicii in 2024. Iar in 2025, balanta se inclina clar spre lefuri.
Analiza facuta de ASE si Reteaua Regina Maria scoate la iveala un sistem dezechilibrat, in care tarifele pentru servicii sunt subdimensionate, iar spitalele publice nu mai au motivatie sa se eficientizeze. Pacientul risca sa fie ultimul pe lista prioritatilor.
Potrivit analizei, in perioada 2018-2024, cheltuielile Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) cu serviciile de sanatate au crescut cu 108% in preturi curente si cu 37% in preturi constante. Drept urmare, ponderea in PIB a acestora a crescut de la 3,5% la 3,9%.
In cadrul cheltuielilor FNUASS, serviciile spitalicesti au cea mai mare pondere, in 2024 fiindu-le alocat 46% din totalul platilor.
In 2024, valoarea platilor pentru servicii a fost de 16 miliarde de lei, iar cea pentru salarii – 15,5 miliarde de lei. In 2025, in ceea ce priveste cheltuielile FNUASS, suma alocata platii personalului o depaseste pe cea alocata serviciilor, mai arata sursa citata.
In proiect au fost incluse 709 unitati sanitare publice si private: 353 publice si 356 private.
In 2024, casele de asigurari de sanatate au contractat cu cele 709 spitale 121.000 de paturi, dintre care 72% pentru spitalizare continua acuti, 20% – spitalizare continua cronici, iar restul – spitalizare de zi, arata analiza.
In total au fost 3,27 de milioane de cazuri de pacienti acuti, dintre care 95% in spitale publice, 390 de pacienti cronici, dintre care 85% in spitale publice si 6,3 milioane de servicii de spitalizare de zi, dintre care 79% in spitale publice.
Unitatile sanitare din esantion au incasat din FNUASS 28 de miliarde de lei, egal distribuiti intre servicii si plati salariale. In total 85% din fonduri au fost incasate de spitale publice, mai precizeaza studiul. In acest sens, autorii analizei remarca deficiente majore ale mecanismelor de finantare pentru servicii spitalicesti.
Potrivit acestora, tarifele pe servicii sunt subdimensionate si nu acopera costurile furnizorilor, iar metodele de acoperire a diferentei dintre costuri si tarife duc la ineficienta, diminuarea motivatiei spitalelor publice de a-si optimiza functionarea, inechitate intre furnizori si fata de asigurati, dar si periclitarea sustenabilitatii bugetare a FNUASS.
Etichete: salarii personalul medical, salarii spitale, fonduri cnas, fonduri servicii medicale, fonduri FNUASS
Cele mai noi stiri medicale: