S-au aprobat conditiile pentru vaccinarea heterologa

10/09/2021
S-au aprobat conditiile pentru vaccinarea heterologa

S-au aprobat conditiile pentru vaccinarea heterologa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-au-aprobat-conditiile-pentru-vaccinarea-heterologa/

Pentru cresterea accesibilitatii la vaccinare, CNCAV a completat prevederile privind vaccinarea in situatii speciale, cu recomandari care sa vina in sprijinul persoanelor vaccinate cu 1 doza si care ulterior, din motive medicale, nu au finalizat schema de vaccinare.

Vaccinarea heterologa

• se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, fata de cel administrat la prima doza, atunci cand exista o recomandare medicala atestata printr-un document medical ( bilet de externare, scrisoare medicala, adeverinta medicala) si asumata de un medic cu drept de libera practica;

• in acest caz, in centrul de vaccinare va fi pastrata o copie dupa recomandarea medicala, atasata formularului de triaj medical si pacientul va semna consimtamantul informat.

Vaccinarea la femeia gravida sau la cea care alapteaza

Avand in vedere datele stiintifice acumulate pana la acest moment, recomandarile societatilor stiintifice internationale si recomandarea Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania referitoare la indicatia de vaccinare impotriva COVID-19 la femeia gravida sau care alapteaza, precizam urmatoarele:

• vaccinarea impotriva COVID-19 este indicata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alapteaza sau care intentioneaza sa ramana insarcinate;

• femeile insarcinate sau care alapteaza pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de catre Agentia Europeana a Medicamentului si administrate pe teritoriul national.

“Reamintim ca este important ca schema completa de vaccinare impotriva COVID-19 sa se realizeze cu acelasi tip de vaccin, conform autorizarii emise de EMA. Pot exista, insa, si situatii speciale in care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat dupa o tehnologie diferita”, precizeaza CNCAV.

Situatii speciale in care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat dupa o tehnologie diferita:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

• Soc anafilactic;
• Miocardita/pericardita

Pentru vaccinul Moderna:

• Soc anafilactic;
• Miocardita/pericardita

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

• Soc anafilactic;
• Sindrom de tromboza cu trombocitopenie (SST);
• Sindrom de extravazare capilara

Vaccinarea impotriva COVID-19, concomitent cu alte tipuri de vaccinuri

• Vaccinurile impotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul National de Vaccinare (PNV) destinat copiilor si grupelor populationale aflate la risc (vaccinarea antigripala, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care detin autorizatie de punere pe piata in Romania;
• Administrarea acestora se poate realiza in depline conditii de siguranta, atat persoanelor care au primit doza 1, cat si doza 2 de vaccin anti COVID-19.

 

Etichete: vaccinarea heterologa, vaccinarea anti-covid cu doua tipuri de vaccin, situatii speciale privind vaccinarea anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: