S-a lansat Sistemul National de Verificare a Medicamentelor

12/02/2018

S-a lansat Sistemul National de Verificare a Medicamentelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-lansat-sistemul-national-de-verificare-a-medicamentelor/


Organizatia de Serializare a Medicamentului din Romania (OSMR) a lansat Sistemul National de Verificare a Medicamentelor menit sa protejeze pacientii impotriva medicamentelor contrafacute.

Procesul de implementare a sistemului se va intinde pe durata unui an, urmand ca acesta sa devina operational intr-un an, la 9 februarie 2019, conform legislatiei europene, precizeaza Agerpres.

Presedintele OSMR, Dan Zaharescu, a explicat ca fiecare cutie cu medicamente va avea un cod unic.

“Acest Sistem national de verificare a medicamentelor presupune existenta unei baze de date unde seria fiecarei cutii cu medicamente va fi sicata, iar in clipa in care medicamentul va fi eliberat farmacistul va verifica seria medicamentului. Daca medicamentul este valid, va putea fi eliberat, daca nu, vor fi o serie intreaga de proceduri in functie de situatie. Daca se constata ca o cutie este contrafacuta, ea fi pusa in carantina si se vor lansa niste alerte la structurile responsabile de siguranta circulatiei medicamentelor si se vor face investigatiile necesare. Exista si in prezent sisteme de trasabilitate si de verificare a medicamentelor, dar nu atat de precise cum vor fi cele care vor intra in vigoare”, a spus Zaharescu potrivit sursei mentionate.

Potrivit lui Zaharescu, investitiile pentru producatori vor fi semnificative in liniile de ambalare.

De asemenea, si presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, a precizat ca de mai mult de un an farmacistii lucreaza alaturi de producatori si distribuitori la o planificare a etapelor care trebuie implementate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

S-a decis relaxarea unor masuri restrictive, in Capitala

Inca doua cazuri de SARS-CoV-2 cu mutatia britanica | MS recomanda testarea la primele simptome ale bolii

Rusia a solicitat Uniunii Europene sa autorizeze vaccinul Sputnik V

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala