S-a aprobat infiintarea Registrului National de Cancer

04/08/2023
S-a aprobat infiintarea Registrului National de Cancer

S-a aprobat infiintarea Registrului National de Cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-aprobat-infiintarea-registrului-national-de-cancer/

Guvernul a aprobat infiintarea Registrului National de Cancer. Potrivit executivului, acesta reprezinta un sistem informatic de inregistrare nominala a cazurilor noi de cancer diagnosticate, pe baze populationale.

“A fost aprobata hotararea de guvern privind infiintarea Registrului National de Cancer, care va duce, in scurt timp, la o colectare unitara a informatiilor privind toate tipurile de cancer, in vederea monitorizarii incidentei cancerelor la nivel national, evaluarea si controlul impactului acestei boli si fundamentarea politicilor de sanatate publica”, a declarat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Executivului.

Organizarea efectiva si standardele de comunicare urmeaza sa fie stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.

Prin acest act normativ se impune obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale de diagnostic si tratament, publici si privati, care diagnosticheaza si/sau trateaza cazuri oncologice, precum a Directiilor Judetene de Sanatate Publica si a Municipiului Bucuresti de a inregistra datele privind tumorile primare nou diagnosticate, cu respectarea confidentialitatii datelor cu caracter personal conform GDPR.

Nerespectarea obligativitatii raportarii datelor bolnavilor diagnosticati cu cancer constituie contraventie, in acest sens fiind prevazute sanctiuni, potrivit Guvernului.

Fondurile necesare dezvoltarii, operationalizarii si gestionarii aplicatiei informatice de inregistrare nominala a datelor bolnavilor diagnosticati cu cancer se asigura prin bugetul Ministerului Sanatatii, din sume alocate in baza Planului National de Redresare si Rezilienta.

Etichete: registrul national de cancer, monitorizare incidenta cancer

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: