S-a adoptat legea de transparentizare a decontarilor facute de CNAS

04/09/2019
S-a adoptat legea de transparentizare a decontarilor facute de CNAS

S-a adoptat legea de transparentizare a decontarilor facute de CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-adoptat-legea-de-transparentizarea-decontarile-facute-de-cnas/

Legea care prevede transparentizarea decontarilor facute de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)a fost adoptata, miercuri, in Parlament.

Legea ofera asiguratilor acces la absolut toate cheltuielile. Acestia vor putea vedea exact ce decontari s-au facut in numele lor si pot reclama posibile fraude facute in numele lor.

“Astazi am facut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sanatate: respect si mai multa putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguratilor de a verifica ce anume si cat se deconteaza de catre CNAS in numele lor”, a scris deputatul USR Tudor Pop pe pagina sa de Facebook.

Legea prevede si modalitatile de comunicare a informatiilor:

• a) la cerere, in termen de 30 de zile, electronic sau in scris
• b) online, prin Dosarului Electronic de Sanatate al pacientului
• c) prin posta

Potrivit deputatului, inainte de aceasta initiativa, accesul era foarte greoi si extrem de limitat, asiguratii primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsa: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum si a datei efectuarii/eliberarii acestora.

“Cu votul de azi acceptam, in sfarsit, faptul ca avem o problema uriasa cu decontarile fictive. Si cu faptul ca zeci de milioane de lei se duc in buzunarele Mafiei din Sanatate si nu pe ingrijirea pacientilor. Mi-as fi dorit foarte mult sa pastram in proiect optiunea ca fiecare asigurat sa primeasca si o scrisoare anuala cu totalitatea cheltuielilor, asa cum este de pilda in Austria. Este cea mai eficienta cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari si incapacitatea administrativa de a face acest lucru”, a mai precizat deputatul Tudor Pop.

De asemenea, el a mai adaugat ca: “raman disponibile celelalate doua optiuni de verificare: la cerere si prin consultarea Dosarului Electronic de Sanatate” si ca va urmari mai departe implementarea acestui proiect, in asa fel incat toti asiguratii din Sanatate sa aiba acces neconditionat la totalitatea decontarilor efectuate in numele lor.

Etichete: transparentizare cheltuieli cnas, lege sanatate, deconturi cnas, decontari asigurati sanatate,

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Bucur Radu says:

    Cum pot afla decotul facut de cnas la medicul dentist

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: