Romanii asteapta peste 900 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultima generatie

11/05/2023
Romanii asteapta peste 900 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultima generatie

Romanii asteapta peste 900 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultima generatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-asteapta-peste-900-de-zile-pentru-a-avea-acces-la-medicamente-de-ultima-generatie/

Federatia Europeana a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA), organizatie din care face parte si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a publicat la finalul lunii aprilie 2023 o serie de rapoarte care prezinta cea mai clara imagine de pana acum cu privire la disponibilitatea noilor medicamente in toata Europa.

Rapoartele ofera informatii detaliate despre intarzierile si barierele in calea accesului la ingrijire medicala, cauzele fundamentale si propune recomandari pragmatice pentru a pune capat inegalitatilor. Astfel, Romania se situeaza pe ultimele locuri in clasamentul european atat in ceea ce priveste rata de disponibilitate a medicamentelor, cat si in ceea ce priveste timpul de acces al pacientilor la tratamente de ultima generatie, transmite ARPIM.

Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT urmareste disponibilitatea noilor medicamente si durata de timp necesara pacientilor pentru a avea acces la ele in 37 de tari din Europa. Cifrele arata ca, in medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacientii din Germania in 128 de zile, in comparatie cu 918 zile in Romania si 1351 zile in Malta, iar media europeana este de 517 zile.

“In Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor in toate ariile terapeutice a scazut la 47% – cu 2 puncte procentuale mai putin fata de cifrele de anul trecut. Disparitatile persista intre Europa de Nord si de Vest, comparativ cu Europa de Sud si de Est – cu o variatie medie a disponibilitatii de 80%.”, precizeaza ARPIM.

Potrivit sursei citate, datele au fost prezentate in contextul publicarii in 26 aprilie 2023 a proiectului de modificare a legislatiei farmaceutice a UE.

“Revizuirea legislatiei farmaceutice reprezinta o oportunitate unica pentru Europa si pentru pacientii europeni, inclusiv pentru cei din Romania. Din pacate, solutiile propuse pentru a imbunatati accesul pacientilor la medicamente, in varianta publicata in 26 aprilie, nu tin cont de realitatile din sistemele de sanatate europene care sunt foarte eterogene si exista mari riscuri ca efectul sa fie contrar celui urmarit de Comisia Europeana.”, mai transmite sursa citata.

Datele cu privire la Romania:

din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizatie centralizata de punere pe piata in perioada 2018-2021, in Romania erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adica o rata de disponibilitate de 30%.
timpul de la aprobarea centralizata de punere pe piata pana la disponibilitatea in Romania este de 918 zile, adica peste 2 ani si jumatate, in timp ce nemtii au acces la medicamente de ultima generatie in 128 de zile, italienii in 436, maghiarii in 549, iar bulgarii in 705 zile. Timpul de acces a crescut in comparatie cu datele similare ale studiului WAIT 2021, care indica un timp de asteptare de 899 de zile pentru pacientii romani.
in cazul medicamentelor oncologice, doar 14 din 46 care au primit autorizatie de punere pe piata in aceasta perioada au fost puse la dispozitia pacientilor romani si doar jumatate din acestea in regim de disponibilitate completa. Timpul de acces este chiar mai mare in cazul medicamentelor oncologice, ajungand la 991 de zile pentru pacientii romani.
pentru medicamentele orfane rata de disponibilitate a fost de 34% (21 din 61), iar timpul de acces de 909 zile.

“Din nefericire, Romania a atins un ingrijorator record negativ: am depasit pragul de 900 de zile pentru accesul pacientilor la medicamente de ultima generatie. Apreciem eforturile din ultimii ani ale autoritatilor, care au decis rambursarea unor medicamente importante. Este nevoie sa continuam parteneriatul si sa depunem in mod constant eforturi pentru a imbunatati aceste statistici. Companiile membre ARPIM si-au asumat o misiune importanta, aceea de a depune dosarele pentru aprobarea preturilor si rambursare intr-un timp cat mai scurt, insa de aici este responsabilitatea autoritatilor sa finalizeze procesul cat mai rapid”, a declarat Cecilia Radu, Presedinte ARPIM.

Rapoartele prezentate de EFPIA includ si primul set de date extrase din Portalul european de acces – European Access Portal, o initiativa a industriei farmaceutice inovatoare, cu scopul de a creste vizibilitatea cauzelor fundamentale care fac ca pacientii sa nu poata avea acces la noi medicamente. .

“Cele mai multe cauze ale intarzierilor de acces tin de procesul de aprobare de pret, rambursare, actualizare de protocoale terapeutice, deci sunt dincolo de responsabilitatile companiilor farmaceutice. Solutiile propuse de noi tin de o mai buna predictibilitate a procesului de actualizare a listei medicamentelor rambursate, respectiv o actualizare regulata, care sa aiba loc de 3-4 ori pe an, cu includerea tuturor medicamentelor care au primit aprobarea ANMDMR in acest sens”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, ceea ce este foarte clar din seria de rapoarte publicate astazi este ca avem o diferenta de pana la zece ori in timpul de acces la inovatie si o diferenta de 80% in disponibilitatea medicamentelor noi in Europa, o situatie inacceptabila care trebuie corectata.

“Daca suntem seriosi in privinta accesului egal la medicamente si vaccinuri pentru toti europenii, avem nevoie de toti partenerii in jurul mesei, pentru a construi o intelegere comuna a problemelor, un angajament comun. Pacientii cu cancer care se confrunta cu intarzieri de mai mult de doi ani pentru noi medicamente in tari precum Malta si Romania nu isi permit luxul de a astepta evolutii legislative indelungate si imprevizibile, care in cele din urma nu vor face nicio diferenta in optiunile lor de tratament”, a declarat si Nathalie Moll, Director General EFPIA.

Etichete: medicamente de ultima generatie, acces la medicamente, ARPIM

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: