In Romania, valul mare de gripa este estimat sa apara in luna ianuarie

31/10/2014

In Romania, valul mare de gripa este estimat sa apara in luna ianuarie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-valul-mare-de-gripa-este-estimat-sa-apara-luna-ianuarie/

5Ministerul Sanatatii incepe campania de vaccinare antigripala a populatiei cu risc de la 15 noiembrie, data pana la care trebuie sa ajunga dozele de vaccin catre medicii de familie sau spitale.

Dar de ce atat de tarziu in conditiile in care ceilalti europeni incep vaccinarea mai repede?

S-a pus si aceasta intrebare la evenimentul de lansare al campaniei de informare privind gripa din data de 30 octombrie.

Au timp oamenii sa dezvolte imunitate pana la inregistarea varfului de actiune al virusului gripal? La aceasta intrebare a raspuns chiar reprezentantul OMS in Romania.

“n Romania, conform datelor statistice pe care le avem in acest moment si  e care, sigur, le-am studiat in fiecare an, stim ca valul mare de gripa apare cam prin ianuarie. Deci in luna noiembrie nu este tarziu. Dar, recomandarile noastre sunt ca oamenii sa inceapa vaccinarea cat mai repede, pentru ca vaccinul exista deja pe piata”, a declarat pentru Formare Medicala seful Biroului OMS in Romania, dr. Victor Olsavszky.

Astfel, vaccinarea trebuie sa se faca relativ repede, asta pentru ca organismul sa aiba timp sa capete imunitatea necesara. O epidemie de gripa ar inseamna complicatii multiple.  

“Gripa, odata ne creaza niste costuri  si doi, daca vorbim de niste persoane cu afectiuni cronice, poate sa le fie chiar fatala. Trei, pentru femeia gravida, statisticile ne arata ca prezinta de sapte ori risc mai mare pentru complicatii decat populatia normala. Practic, femeia gravida, batranii si pacientii cu boli cronice, au risc foarte mare ca sa dezvolte fie o infectie grava, fie chiar deces”, a mai precizat dr. Victor Olsavszky pentru Formare Medicala.

Ministerul Sanatatii a incheiat un contract cadru multianual pentru achizitionarea cu pana la trei milioane de doze si flexibilitatea aprovizionarii in continuare.

Pentru programul care va incepe in acest sezon de la jumatatea lunii noiembrie, in teritoriu vor fi distribuite 500.000 de doze de vaccin.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vasile Cepoi: Spitalele din Iasi nu mai rezista

Paun: Gravitatea situatiei de astazi, dovada ca nu am depasit barierele dezinformarii

Gheorghita: Miscarea anti-vaccinare exista pentru ca miscarea pro-vaccinare este timida

Spitalul Judetean Botosani: Apel la medicii de familie sa ajute cu garzi la UPU

Cseke Attila: Inca nu am ajuns in varful valului. Presiunea este uriasa