Romania trebuie sa renunte la amalgamul dentar

26/08/2019
Romania trebuie sa renunte la amalgamul dentar

Romania trebuie sa renunte la amalgamul dentar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-trebuie-sa-renunte-la-amalgamul-dentar/

Romania trebuie sa reduca treptat utilizarea amalgamului dentar pentru a se alinia la normele europene. Este vorba de art. 10 din Regulamentul (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008 referitoare la obligatia statelor membre de elaborare pana la data de 1 iulie a unui plan national privind masurile pe care intentioneaza sa le puna in aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar.

Potrivit unei initiative legislative, in planul national de masuri pentru eliminarea treptata a utilizarii amalgamului dentar:

1. Se interzice utilizarea amalgamului dentar in tratamentul dintilor de lapte, la copii sub 18 ani si la femeile insarcinate sau care alapteaza, decat daca acest lucru este considerat strict necesar de catre medicul stomatolog, din motive legate de nevoile medicale specifice ale pacientului, in conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul 2017/852;

2. In cazul urgentelor stomatologice indepartarea amalgamului dentar va fi posibilain toate cabinetele de medicina dentara.Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania va organiza un registru al cabinetelordentare de urgenta si alcabinetelor care utilizeaza amalgam in lucrarile dentare.

3. Se interzice utilizareade catre medicii stomatologi a amalgamului in vrac, in conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul 2017/852 ;

4. Utilizarea,in conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul 2017/852;aamalgamului in scop stomatologicse va face numai sub forma incapsulata predozata.

5. Reprezentantii legali ai cabinetelor de medicina dentara in care se utilizeaza amalgam dentar, in care se indeparteaza obturatii pe baza de amalgam sau se extrag dinti care contin astfel de obturatii, se asigura ca acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care retin si colecteaza particulele de amalgam; incepand cu 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate in uz trebuie sa furnizeze un nivel de retentie de cel putin 95% a particulelor de amalgam. Se considera ca separatoarele de amalgam si capsulele care sunt conforme cu standardele europene sau cu alte standarde nationale sau internationale, care prevad un nivel echivalent de calitate si de retentie indeplinesc cerintele actuale ale Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008, in conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul 2017/85 ;

6. Se interzice evacuarea deseurilor de amalgam dentar in mediu; medicii stomatologi vor incheia contracte cu firme specializate care sa asigure ca deseurile de amalgam dentar sunt manipulate si colectate de catre entitati autorizate pentru gestionarea si neutralizarea acestora,in conformitate cu prevederile art.10 din Regulamentul 2017/852;

7. Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania organizeaza activitati de informare a publicului (prin presa, televiziune, radio, articole, brosuri, postere etc.) cu privire la amalgamul dentar, pentru constientizarea, de catre populatie, a riscurilor de mediu ale mercurului, ca una dintre cele mai importante masuri de a stopa complet folosirea de amalgam.

8. Ministerul Sanatatii,in colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania prin masurile de profilaxie a cariilor dentare si promovarea sanatatii reduc nevoia de restaurare dentara si minimizarea utilizarii amalgamului dentar.

9. Pacientii vor completa formularulconsimtamantului informat prevazut inOrdinulministrului sanatatii publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV „Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare, inainte de aplicarea amalgamului dentar.

10. Colegiul medicilor stomatologi asigura prin programele de educatie medicala continua informarea actualilor si viitorilor medici stomatologi asupra impactului amalgamului dentar asupra mediului constituind astfel o sursa majora de poluare cu mercur in aer, apa si pamant.

11. Ministerul Sanatatii in colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania promovezautilizarea alternativelor terapeutice fara mercur, eficiente atat din punct de vedere al costului, cat si clinic, pentru restaurarile dentare.

12. Colegiul medicilor stomatologi organizeaza reuniuni pentru educarea si instruirea corespunzatoare a viitorilor specialisti cu privire la utilizarea alternativelor de restaurare dentara fara mercur si la promovarea celor mai bune practici de management stomatologic, care implica indepartarea celei mai mici cantitati de tesut dentar sanatos (amalgamul necesita indepartarea detesuturi dentare sanatoase in proportie mai mare decat alternativele fara mercur).

13. Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania va promova utilizarea in cabinetele dentare a materialelor de calitate fara mercur pentru restaurarile dentare.

“Prin decizia adoptata in data de 14.06.2019 de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania s-a aprobat Motiunea privind propunerile de masuri care ar trebui puse in aplicare pentru a reduce treptat utilizarea amalgamului dentar in vederea ducerii la indeplinire, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul.”, se arata in referatul de aprobare atasat proiectului de ordin.

Acest proiect se afla afisat in sectiunea de Transparenta decizionala de pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Etichete: amalgam dentar, plombe dentare, colegiul medicilor stomatologi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: