Stiri medicale

Romania, in topul tarilor europene cu cele mai multe decese din cauza bolilor respiratorii

Data ultimei actualizari: 08/07/2014

Numarul pacientilor cu boli cronice respiratorii este in crestere in Romania, conform ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Persoanele cele mai afectate sunt copiii si persoanele in varsta. Ingrijorator este faptul ca la nivel mondial patru milioane de persoane isi pierd viata din cauza unei boli respiratorii cronice, chiar daca astfel de afectiuni pot fi prevenite.

Platforma de actiune pentru managementul bolilor respiratorii

Specialistii prezenti la prima editie a Forumului de Management Respirator – RespiraForum, au precizat ca este nevoie de un parteneriat pluridisciplinar si de colaborarea intre specialisti, asociatii de pacienti, institutii guvernamentale si societatea civila pentru un management mai eficient al bolilor respiratorii in Romania.

Aceasta strategie este absolut necesara avand in vedere ca Romania se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de decese cauzate de bolile respiratorii.

Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a precizat ca este nevoie de realizarea unor studii epidemiologice in fiecare an.

“In Romania, aceste studii nu au fost realizate decat pe aria de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC). Ma refer la studiul recent pe care Societatea Romana de Pneumologie l-a incheiat si care a semnalat o prevalenta foarte mare a acestei afectiuni. Avem de completat aceste actiuni cu realizarea de studii in sfera astmului, sindromului de apnee in somn, bronsiectaziilor, adica in bolile pe care le intalnim in practica medicala curenta, dar nu stim complexitatea lor in raport cu sistemul de sanatate din tara noastra”, a precizat prof. dr. Florin Mihaltan.

Este nevoie de sisteme de standardizare in preventie si tratament

Prof.dr. Voicu Tudorache, seful Disciplinei de Pneumologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara, a precizat ca Romania are nevoie de strategii clare in preventia, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea bolilor respiratorii.

“Aceste metode si strategii, care includ ghiduri, note informative, training-uri de profil, necesita o anumita perioada pana cand sunt implementate, perioada care sa permita diseminarea informatiei, asimilarea de catre corpul medical, reactia si sugestiile de completare ale specialistilor, reactia de acomodare a pacientilor, feed-back-ul de la casele de asigurari de sanatate”, a explicat prof.dr. Voicu Tudorache.

Forumul de Management Respirator va continua la nivel regional cu o serie de conferinte stiintifice multidisciplinare despre preventia si tratamentul bolilor cronice respiratorii.

Pentru mai multe informatii despre managementul bolilor respiratorii la cabinetul medicului de familie, puteti consulta cursurile EMC online si gratuite Managementul pacientului cu BPOC si Managementul astmului.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.