Romania si Ungaria – parteneriat pentru imbunatatirea asistentei medicale transfrontaliere

Romania si Ungaria – parteneriat pentru imbunatatirea asistentei medicale transfrontaliere
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-si-ungaria-parteneriat-pentru-imbunatatirea-asistentei-medicale-transfrontaliere/
Romania si Ungaria au gazduit recent o conferinta sub egida Comisiei Europene, reunind factori de decizie, profesionisti din domeniul sanatatii si organizatii de pacienti. Evenimentul a avut ca obiectiv principal imbunatatirea asistentei medicale transfrontaliere si consolidarea drepturilor pacientilor cu boli rare si complexe.
Conferinta, desfasurata la Oradea, a fost parte a programului EU4Health, finantat de Comisia Europeana, si s-a concentrat pe implementarea Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera. Participantii, inclusiv reprezentanti din Romania, Ungaria, Lituania, Austria si Spania, au discutat despre solutii pentru facilitarea accesului pacientilor la tratamente de calitate in alte state membre ale UE.
Finantare europeana pentru retelele de referinta
In cadrul intalnirii, s-a subliniat sprijinul financiar oferit de Comisia Europeana:
• Peste 77 de milioane de euro pentru sustinerea si dezvoltarea Retelelor Europene de Referinta pana in 2027.
• O actiune comuna de peste 18 milioane de euro, menita sa integreze aceste retele in sistemele nationale de sanatate, cu participarea tuturor statelor UE, Norvegiei si Ucrainei.
Provocarile asistentei medicale transfrontaliere
Dezbaterea a evidentiat principalele obstacole in aplicarea Directivei europene:
– nivelul redus de cunoastere a drepturilor pacientilor in privinta ingrijirii sanatatii personale;
– nevoia de a creste in continuare capacitatea pacientilor de a exercita un control mai mare asupra sanatatii si ingrijirii proprii;
– reducerea birocratiei;
– acces la informatii privind costurile, rambursarea si optiunile existente pentru asistenta medicala in strainatate.
“Viziunea europeana pentru asistenta medicala este una care depaseste granitele nationale si in care pacientii pot avea acces la asistenta medicala la fel de usor si la fel de sigur intr-un alt stat membru ca si acasa. Aceasta legislatie revolutionara subliniaza dreptul pacientilor de a avea acces la asistenta medicala intr-un alt stat membru la fel de usor si sigur ca si serviciile de sanatate din propria tara. Acest lucru nu numai ca deschide noi posibilitati pentru pacienti, dar stimuleaza si sistemele nationale de sanatate sa evolueze, sa-si sporeasca eficienta si sa imbunatateasca calitatea ingrijirii oferite. Pacientii cu afectiuni rare si complexe trebuie sa aiba acces la cele mai bune tratamente disponibile, indiferent unde locuiesc. Aici intervin Retelele Europene de Referinta pentru bolile rare. Ele sunt un exemplu clar a ceea ce putem realiza atunci cand tarile se unesc”, a declarat Sandra Gallina, Directorul General pentru Sanatate si Siguranta Alimentara al Comisiei Europene.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a subliniat ca Strategia Nationala de Sanatate 2023-2030 include un plan dedicat bolilor rare, avand ca scop investitii majore in infrastructura si acces imbunatatit la tratamente inovative.
“Parteneriatul intre statele membre este un exercitiu care trebuie promovat si incurajat la nivel european. In Romania, prin tot ce am facut in ultimii ani si prin ceea ce facem in continuare, investitii majore in infrastructura, imbunatatirea acces la servicii medicale de calitate si la molecule inovative, dar si prin schimbul de bune practici cu partenerii europeni, reusim sa schimbam profund sistemul de sanatate. In ceea ce priveste bolile rare, desi aparent rare, putem vorbi despre o problema de sanatate publica, deoarece probabil 5 % din populatie este afectata de una dintre acestea.. Din acest motiv, un obiectiv important al Strategiei National de Sanatate 2023-2030 se refera la implementarea unui plan national pentru bolile rare”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.
De asemenea, presedintele CNAS, Valeria Herdea, a reafirmat angajamentul institutiei fata de pacientii cu boli rare, accentuand importanta diagnosticarii precoce si facilitarea accesului la tratamente salvatoare.
“Una dintre principalele prioritati ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din Romania sunt pacientii cu boli rare: depistarea precoce – cheia de bolta pentru cresterea accesului la servicii medicale, medicamente care le pot imbunatati calitatea vietii, cresterea longevitatii active si facilitarea reintegrarii sociale a acestor pacienti. Punctul national de contact reprezinta un punct de referinta important pentru facilitarea accesului rapid, eficient si optim la serviciile de asistenta medicala pentru fiecare persoana din Uniunea Europeana”, a declarat Valeria Herdea, presedintele CNAS.
Aceasta initiativa consolideaza cooperarea europeana in domeniul sanatatii si deschide noi perspective pentru pacienti, asigurandu-le acces la ingrijire medicala de inalta calitate, indiferent de granite.

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii