Romania pregateste un sistem national de prelevare multiorgan

04/06/2021
Romania pregateste un sistem national de prelevare multiorgan

Romania pregateste un sistem national de prelevare multiorgan

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pregateste-un-sistem-national-de-prelevare-multiorgan/

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Radu Zamfir, spune ca se pregateste un sistem national de prelevare multiorgan.

“Pregatim realizarea unui sistem national de prelevare multiorgan care sa includa in mod firesc medicii care efectueaza aceasta procedura intr-un sistem de tip garda dedicata, cat si cresterea numarului lor prin reluarea unor cursuri de pregatire profesionala in activitatea de transplant atat in tara, cat si in afara tarii. O alta directie prin care ANT doreste extinderea polului de grefe disponibile este realizarea de acorduri cu tarile vecine”, a declarat medicul Radu Zamfir de Ziua Nationala a Transplantului, citat de Agerpres.

ANT are un acord semnat cu Republica Moldova si unul in curs de finalizare cu Bulgaria, dar si un acord cu Italia referitor la transplantul pulmonar.

Potrivit acestuia, la ‘cursivitatea activitatii’ in domeniul transplantului trebuie sa contribuie si infiintarea unor banci multitesut, cat si unele modificari legislative propuse de ANT care sa permita extinderea activitatii de transplant tisular, cornee, piele, dar si transplant de organe.

“Avem in vedere acreditarea de noi centre pentru transplant de uter, tesuturi compozite si intestin”, a mai sustinut reprezentantul ANT.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Monica Althamer si-a manifestat speranta realizarii cat mai curand a bancilor de tesut.

Profesorul dr. Irinel Popescu a spus ca la Institutul Fundeni au fost realizate peste 1.000 de operatii de transplant.

“In afara de cele peste 1.000 de operatii de transplant realizate la Fundeni in momentul de fata, Romania mai are inca doua programe: unul la Spitalul ‘Sfanta Maria’ din Bucuresti, unul la Spitalul ‘Sfantul Spiridon’ din Iasi. Romania a contribuit decisiv in programul de transplant hepatic de la Chisinau pe care il consideram tot un program romanesc si a carei evolutie ne bucura foarte mult”, a sustinut Irinel Popescu conform sursei citate.

El a afirmat ca transplantul a fost printre activitatile ‘cele mai protejate’ in perioada pandemiei si ca niciunul dintre pacientii transplantati nu a decedat in urma infectiei cu noul coronavirus.

Etichete: prelevare de organe, transplant romania, banca de tesut

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Cornel says:

    Bună ziua transplant de intestin gros se poate face

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: