Romania pregateste investitii semnificative pentru digitalizarea sistemului de sanatate

17/08/2021
Romania pregateste investitii semnificative pentru digitalizarea sistemului de sanatate

Romania pregateste investitii semnificative pentru digitalizarea sistemului de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pregateste-investitii-semnificative-pentru-digitalizarea-sistemului-de-sanatate/

Romania are planificate investitii de 400 milioane de euro in proiecte de digitalizare a sistemului de sanatate, potrivit reprezentantiilor Horvath, o companie internationala de consultanta in management.

“Aceasta suma reprezinta mai putin de jumatate din bugetul alocat de Polonia, o alta beneficiara a PNRR, care a planificat investitii de un miliard de euro in digitalizarea sistemului de sanatate. Romania a decis ca, din totalul de 29,2 miliarde euro, primiti de la Uniunea Europeana prin intermediul PNRR, 2,45 sa fie directionati spre domeniul sanatatii. Acest buget este unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est, destinat sectorului de sanatate”, scrie intr-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, Romania si-a declarat intentia ca o parte semnificativa din cei 2,45 miliarde euro alocati sanatatii, respectiv 1,9 miliarde euro, sa mearga catre innoirea infrastructurii, prin proiecte ca modernizarea spitalelor existente si construirea unora noi, precum si achizitia de aparatura medicala moderna.

In ceea ce priveste digitalizarea sistemului medical, Romania pregateste proiecte care tin de consolidarea telemedicinei, imbunatatirea infrastructurii digitale a unitatilor sanitare publice, sistemele mobile de monitorizare a pacientilor si asistenta tehnica pentru dezvoltarea si integrarea solutiilor de sanatate digitala.
De asemenea, potrivit studiului, cheltuielile pentru sanatate, ajustate la puterea de cumparare a populatiei, plasau Romania pe ultimul loc, dintre cele sase state analizate in cercetarea Horvath, in ciuda unei cresteri de 45%, intre 2015 si 2018.

De asemenea, Romania este singurul stat, dintre cele sase, care intentioneaza sa recurga la totalul de granturi si imprumuturi accesibile prin PNRR, ajungand la suma de 29,2 miliarde euro.
Planurile nationale ale Croatiei, Cehiei si Slovaciei au fost aprobate deja de Comisia Europeana. Polonia si Romania asteapta aprobarea, iar evaluarea pentru Ungaria este suspendata.

Studiul realizat de Horvath, in prima parte a acestui an, vizeaza intrebuintarea fondurilor provenite prin PNRR in sistemul de sanatate din sase tari europene: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Croatia.

Etichete: digitalizare sistem de sanatate, investitii pentru digitalizarea sistemele de sanatate, PNRR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: