Romania pledeaza pentru adoptarea unui Regulament privind spatiul de date in sanatate

15/06/2022
Romania pledeaza pentru adoptarea unui Regulament privind spatiul de date in sanatate

Romania pledeaza pentru adoptarea unui Regulament privind spatiul de date in sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pledeaza-pentru-adoptarea-unui-regulament-privind-spatiul-de-date-in-sanatate/

Romania considera importanta adoptarea unui Regulament privind Spatiul de date in sanatate, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, la Consiliul ministerial EPSCO – Sectiunea sanatate.
Pe agenda discutiilor ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana s-au aflat subiecte de interes in contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sanatate, dar si un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sanatate a Uniunii Europene.

De asemenea, au fost discutate si de adaptare a strategiei de vaccinare impotriva COVID-19 in functie de contextul epidemiologic actual si posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa si pentru a raspunde nevoilor reale de sanatate publica referitoare la vaccinarea impotriva COVID-19.
“Urgentele de sanatate publica sunt evenimente care ne influenteaza decisiv sanatatea, viata sociala si economia. Schimbul de informatii si date, uniformizarea raportarilor, mecanismele de luare a deciziilor avand la dispozitie acelasi set de date a permis statelor membre ale UE sa controleze extinderea pandemiei si sa ofere solutii pentru reluarea rapida a activitatilor economice. Romania considera importanta adoptarea unui Regulament privind Spatiul de date in sanatate, care sa asigure confidentialitatea si protectia datelor fiecarui cetatean, iar utilizarea acestuia sa duca la imbunatatirea sanatatii din UE, tinand cont de prioritatile identificate in fiecare stat membru”, a declarat ministrul roman al Sanatatii in cadrul reuniunii.

In ceea ce priveste vaccinarea impotriva Covid-19, ministrul Rafila a subliniat ca Romania sustine gasirea unei solutii avand in vedere contextul actual, care sa evite pierderea unor mari cantitati de vaccin care trebuie platit de statele membre.

In acest sens, Romania este co-semnatara a scrisorii initiate de Polonia, alaturi de alte 9 state membre, care propune solutii ce ar putea sa constituie elemente de negociere ale reprezentantilor CE si cei ai producatorilor si care sa acorde mai multa flexibilitate in cadrul contractelor de achizitie comune. Furnizarea de vaccin trebuie sa tina seama de capacitatea de absorbtie din statele membre, de diminuarea eficacitatii vaccinurilor fata de tulpinile circulante, iar increderea in vaccinuri, in general nu trebuie afectata de situatia generata de actualele contracte pentru vaccinurile impotriva COVID-19.

“In timpul lucrarilor, reprezentantii CE si ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor au prezentat informari privind cresterea cazurilor de hepatita de origine necunoscuta la copii si a cazurilor de variola a maimutei, precum si despre asistenta medicala si sprijinul umanitar acordat Ucrainei si cetatenilor ei refugiati in tari membre ale UE.”, transmite Ministerul Sanatatii.

Sesiunea finala a reuniunii a fost dedicata revizuirii Strategiei globale de sanatate a Uniunii Europene pentru o Uniune Europeana a Sanatatii”, care trebuie sa raspunda nevoilor cetatenilor de a juca un rol mai activ in protejarea sanatatii lor si in respectarea dreptului universal la sanatate.

Potrivit ministrului Rafila, noua strategie ar trebui sa imbunatateasca accesul la serviciile de asistenta medicala si la cele de sanatate publica si sa asigure coordonarea si rezilienta sistemelor de sanatate din statele membre in situatii de criza, a mentionat ministrul Sanatatii din Romania.

Etichete: spatiul european de date sanatate, servicii medicale UE, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: