Stiri medicale

Romania pe primul loc in incidenta cancerului de col uterin

Data ultimei actualizari: 03/12/2013

cancer-de-col-uterinRomania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin in randul femeilor. Statisticile sunt ingrijoratoare si in cazul mortalitatii cauzate de cancerul de ficat, cancer cai biliare intrahepatice, boli ale aparatului digestiv, complicatiile sarcinii si ale nasterii, boli cronice de ficat si ciroze. Si in aceste cazuri depistate in randul femeilor, Romania ocupa primul loc in Europa.

Cancerul de san – a doua cauza de deces prin cancer la femei

In Romania, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor. Rata supravietuirii la 5 ani este de 60%. In cazul depistarii precoce a cancerului de san, rata de supravietuire se poate ridica la 80%.

Avand in vedere aceste statistici, screeningul mamografic trebuie sa fie o prioritate in programele nationale de promovare a sanatatii.

Virusurile HPV – principala cauza in cancerul de col uterin

Statisticile arata ca aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusurile Papilloma umane (HPV).

La nivel mondial, peste 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate in fiecare an.

In acelasi timp, 275.000 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin.

Speranta de viata la nastere a femeilor in Romania – sub media UE

In 2010, speranta de viata la nastere a femeilor in tara noastra a fost cea mai mica din Uniunea Europeana dupa Bulgaria.

In intervalul 2001-2010, speranta de viata la nastere s-a situat cu aproximativ 6 ani sub media UE.

Sanatatea femeii a fost subiectul principal de dezbatere in cadrul primei editii a Conferintei Internationale Sanatatea Femeii – Woman’s Health, organizata de revista Politici de Sanatate, desfasurata la Bucuresti pe 28 noiembrie 2013.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.