Romania, pe locul 2 in topul tarilor cu cea mai mare mortalitate prin cancer din Europa

26/05/2023
Romania, pe locul 2 in topul tarilor cu cea mai mare mortalitate prin cancer din Europa

Romania, pe locul 2 in topul tarilor cu cea mai mare mortalitate prin cancer din Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-pe-locul-2-in-topul-tarilor-cu-cea-mai-mare-mortalitate-prematura-prin-cancer-din-europa/

Peste 95,000 de cazuri noi de cancer si 275,000 pacienti oncologici inregistrati in tratament, in 2021, potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In perioada 25-31 mai este marcata in fiecare an Saptamana Europeana de Lupta impotriva Cancerului, iar anul acesta, campania se concentreaza asupra viitorului prevenirii cancerului in Europa si asupra rolului Codului european impotriva cancerului, precum si a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului (#EUCancerPlan) il joaca in prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului, supravietuire.

Conform datelor Registrului european al inegalitatilor in cancer, Romania inregistreaza a doua cu cea mai mare mortalitate prematura prin cancer din Europa, dupa Ungaria anunta Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

FABC se alatura eforturilor nationale si europene de control al cancerului, advocand pentru acces la preventie si tratament, pentru imbunatatirea rezultatelor in domeniul cancerului.

Potrivit sursei citate, in prezent, pacientii oncologici din Romania se confrunta cu o acutizare a efectelor unei finantari insuficiente. In acest context, FABC trage un semnal de alarma cu privire la finantarea suboptimala pentru tratarea bolnavilor oncologici, un numar din ce in ce mai mare de pacienti cu cancer semnaland faptul ca nu le este asigurat tratamentul in spital.

“Reamintim ca pacientii cu cancer nu au timp sa astepte si au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit. Apreciem eforturile care s-au realizat pana acum, solicitam tuturor actorilor responsabili sa continue sa prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda sansa la viata la care are dreptul fiecare cetatean roman. Orice intrerupere a tratamentului afecteaza evolutia clinica pozitiva pe care pacientul a obtinut-o anterior si se pierd astfel vieti, dar si investitiile realizate. Pentru pacientii noi este importanta initierea tratamentului cat mai devreme dupa diagnostic astfel incat sansa la viata si calitatea vietii lor sa fie maximizata’’, a afirmat Cezar Irimia, Presedintele FABC, intr-un comunicat de presa.

“Este cu atat mai grav faptul ca lipsa resurselor financiare face ca pacientii sa nu aiba acces la putinele optiuni de tratament disponibile.”, mai precizeaza Irimia.
Raportul OECD si al Comisiei Europene arata ca Romania are cu 48% mai multe decese in oncologie decat media europeana si peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din aceasta patologie.

“FABC este deschis oricaror punti de dialog care pot conduce la rezolvarea deficientelor curente semnalate si este increzator ca se vor gasi solutii urgente si adaptate nevoilor reale ale pacientilor, mai ales ca ne apropiem de prima rectificare bugetara a acestui an, in care speram cu totii ca pacientii oncologici nu vor fi uitati.”, mai transmite Federatia.

95,000 cazuri noi de cancer in 2021, conform Institutului National de Statistica

In anul 2021 s-au inregistrat peste 95,000 cazuri noi de cancer, conform datelor INS. Numarul bolnavilor ramasi in evidenta in anul 2022 a fost de 533,175 fata de 520,561 bolnavi ramasi in evidenta in anul 2021. (INSP)

Cancerul reprezinta a doua cauza de deces in tara noastra. In anul 2021 numarul deceselor prin tumori a a ajuns la 46779, iar mortalitatea cea mai frecventa pentru aceasta clasa de boli s-a inregistrat pentru cancer pulmonar, cancer de san, tumora maligna a pancreasului si tumora maligna a stomacului.

Etichete: pacienti cu cancer, mortalitate prin cancer, FABC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: