Romania ofera doar aparent un sistem universal de sanatate locuitorilor sai (studiu)

18/06/2018

Romania ofera doar aparent un sistem universal de sanatate locuitorilor sai (studiu)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-ofera-doar-aparent-un-sistem-universal-de-sanatate-locuitorilor-sai-studiu/


In Romania, desi s-au inregistrat progrese importante in ultimii ani, politicile privind asistenta medicala si farmaceutica se lupta sa echilibreze in mod eficient accesul, cheltuielile si eficienta costurilor. Aceasta este una dintre concluziile studiului “Optiunile pentru finantarea asistentei medicale si a medicamentelor in Romania”, prezentat de Local American Working Group si realizat de Economist Intelligence Unit.

Potrivit studiului, cheltuielile totale din sistemul de sanatate sunt greu de comparat nu numai cu cele din tari europene mai bogate, dar chiar cu cele din multe tari care au un PIB echivalent pe locuitor, relateaza Agerpres.

Studiul arata ca Romania ofera ‘aparent’ un sistem universal de sanatate locuitorilor sai, acoperirea fiind slaba.

“Cheltuielile totale (publice si private) ale Romaniei privind sistemul de sanatate s-au ridicat la aproximativ 5,5% din PIB in 2016, conform Economist Intelligence Unit. In ciuda cresterii rapide a cheltuielilor in ultimii ani, aceasta cheltuiala ramane mai mica decat media de aproximativ 7% pentru noii membri ai UE si printre cele mai mici ponderi din statele UE. La o valoare estimata de 200 dolari in 2016, consumul de medicamente pe locuitor din Romania este printre cele mai scazute din Europa (media vest-europeana este de aproximativ 450 dolari, iar media din Europa Centrala si de Est este de aproximativ 220 dolari). Piata totala a produselor farmaceutice din Romania, estimata la 4 miliarde dolari in 2016, este similara cu cea a Ungariei, care are jumatate din populatia Romaniei”, precizeaza studiul.

Conform cercetarii, procesul de includere pe lista de rambursare pentru medicamente noi este inca indelungat.

“Un dosar de evaluare a tehnologiei medicale (health technology assessment – HTA) este obligatoriu pentru rambursare, iar noile produse nu sunt disponibile pentru pacienti prin sistemul national de asigurari de sanatate inainte de indeplinirea tuturor masurilor legislative, inclusiv finalizarea negocierilor privind contractele cost-volum/ cost-volum-rezultat, publicarea hotararii de guvern si finalizarea protocoalelor de prescriptie terapeutica. In plus, actualele linii directoare HTA din Romania nu faciliteaza evaluarea completa a medicamentelor noi, deoarece ele se concentreaza pe elementele de economisire a costurilor si, in plan secundar, pe eficacitate si siguranta”, subliniaza studiul citat de Agerpres.

Acelasi document arata faptul ca Romania nu are un fond separat pentru medicamentele inovatoare:

Continut educational:

“Are intr-adevar un program de acces timpuriu si prevederi pentru acorduri de acces in conditii specifice, care permit includerea de noi medicamente in lista de rambursare pe baza unei intelegeri negociate privind preturile si accesul. Astfel de acorduri, care se fac, de obicei, pe baza de cost-volum sau cost-volum-rezultat, se confrunta totusi cu mai multe bariere. Medicamentele trebuie sa trateze boli fara alternative terapeutice, iar furnizorul trebuie sa ofere reduceri foarte mari pentru pacientii eligibili. Totodata, procesul de aplicare este adesea impiedicat de lipsa de personal in comitetul de negociere. Combinarea acestor bariere contribuie in mod clar la situarea Romaniei pe o pozitie inferioara in ceea ce priveste accesul la medicamente si, mai ales, in ceea ce priveste accesul la medicamente inovatoare.”

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: