Romania, locul II in topul tarilor din Europa la solicitarile pentru a doua opinie medicala

23/10/2019
Romania, locul II in topul tarilor din Europa la solicitarile pentru a doua opinie medicala

Romania, locul II in topul tarilor din Europa la solicitarile pentru a doua opinie medicala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-locul-ii-in-topul-tarilor-din-europa-la-solicitarile-pentru-a-doua-opinie-medicala/

Romania s-a clasat, in primele zece luni ale anului 2019 pe locul doi in topul tarilor din Europa Centrala si de Est in privinta numarului de solicitari pentru a doua opinie medicala, conform reprezentantilor unei platforme de profil.

Aproximativ 8000 de pacienti romani au apelat la acest seviciu,ceea ce inseamna 11,5% dintre cazurile provenite din regiunea ECE, devansand tari precum Ucraina, Polonia, Cehia si Ungaria. In acest top suntem depasiti doar de Slovacia

Potrivit statisticilor mentionate intr-un comunicat, Romania se afla pe locul patru la nivel mondial, ca numar de solicitari. Cei mai multi romani au utilizat serviciile de a doua opinie de la medicii din strainatate pentru a verifica daca diagnosticele sau tratamentele recomandate initial sunt corecte.

“Cauzele care ii aduc pe oameni la noi sunt multiple: de la nemultumiri sau dezaprobari legate de diagnosticul sau tratamentul primit initial, la nesiguranta sau chiar teama legata de tratamentul oferit, pana la dorinta de a se reasigura ca diagnosticul si tratamentul primite de la un alt medic sunt corecte. De multe ori, obtinerea unei a doua opinii medicale a schimbat radical traiectoria unui caz sau a unui tratament. Am avut chiar multe cazuri in care pacientul a fost diagnosticat sau tratat total gresit. Au existat inclusiv situatii in care o tumora nu a fost identificata sau a fost diagnosticata eronat. Motivele pentru care ni se adreseaza pacientii sunt diferite, insa cu siguranta nu fac acest lucru doar in cazul in care discutam despre o boala grava”, a explicat Erik Ranschaert, directorul medical al platformei Diagnose.me, conform sursei citate.

De asemenea, reprezentantul Diagnose.me considera ca educarea oamenilor in directia apelarii la serviciile de a doua opinie medicala va avea, in timp, un impact pozitiv asupra sanatatii publice.

“Sunt multe tari, spre exemplu Suedia, Norvegia, Danemarca sau Olanda, unde consultarea unui al doilea specialist inainte de a face anumite tratamente este obligatorie.Experienta a demonstrat faptul ca apeland la o a doua opinie medicala, numarul interventiilor chirurgicale inutile si chiar al erorilor medicale a scazut semnificativ. Numarul clientilor nemultumiti de raportul medical primit dupa obtinerea unei a doua opinii medicale este mic, poate 1-1,5%. De cele mai multe ori, nemultumirea lor se bazeaza nu pe calitatea raportului, ci pe asteptarile lor, poate chiar pe speranta de a nu fi confirmat un diagnostic”, a mai precizat prof. dr. Erik Ranschaert.

Aegon Diagnose.me este un serviciu oferit in parteneriat cu Diagnose.me, companie infiintata de doi antreprenori olandezi in 2013, ca urmare a propriilor lor experiente in sistemul medical.

Etichete: a doua opinie medicala, second opinion, diagnostic corect, tratament corect

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: