Stiri medicale

In Romania exista 1100 bolnavi psihici la 100.000 de locuitori

Data ultimei actualizari: 05/03/2014

migrenaRomania se situeaza pe locul 5 din 23 de tari europene in ceea ce priveste cresterea numarului de bolnavi psihici in ultimii ani. Aproximativ 10% dintre romani sunt diagnosticati cu depresie conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Principalele cauze ale depresiei usoare sunt problemele financiare, conjugale sau pierderea locului de munca.

Cauzele instalarii episoadelor depresive majore

Daca depresia minora este corelata cu probleme personale sau profesionale, cauzele instalarii episoadelor depresive majore sunt relationate cu aspectele genetice, antecedentele familiale si personale.

O problema majora in ceea ce priveste bolnavii psihici este “povara sociala” pe care o reprezinta aceste afectiuni, in pofida existentei serviciilor de ingrijire si a legislatiei.

In Romania se observa o crestere a adresabilitatii acestor bolnavi catre psihologi mai intai, si apoi la psihiatri.

Avand in vedere aceste tendinte, se considera necesar ca si psihologii clinici si psihoterapeutii sa aiba pregatirea necesara identificarii problemelor psiatrice majore.

Numarul pacientilor externati cu tulburari mintale si de comportament a crescut cu 25%, de la 222 de mii in 2005 la 278 mii in 2012.

O femeie cu tulburari psihice poate decide alaturi de medic siguranta unei sarcini

Simona Trifu, medic psihiatru la UMF Carol Davila a precizat o modificare a abordarii pacientelor cu tulburare depresiva recurenta sau tulburare afectiva bipolara in ceea ce priveste sarcina.

Daca in trecut astfel de paciente erau sfatuite sa evite sarcina, in prezent exista libertatea de decizie. Alaturi de familie si medicul curant, pacienta poate decide daca sarcina este o optiune si daca nu implica riscuri.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.