Romania este mult in urma Europei in privinta accesului la medicamente inovatoare

23/11/2017

Romania este mult in urma Europei in privinta accesului la medicamente inovatoare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-este-mult-in-urma-europei-in-privinta-accesului-la-medicamente-inovatoare/

Diferentele de consum de medicamente inovatoare in mai multe arii terapeutice majore demonstreaza ca Romania se afla nu doar in urma unor tari dezvoltate din vestul Europei, dar si in urma multor tari din regiunea central si est-europeana.

Asta releva studiul IQVIA (QuintilesIMS) – ”Accesul pacientilor romani la medicamente inovatoare”, realizat in noiembrie pentru ARPIM.

Potrivit unui comunicat al ARPIM, in domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decat media europeana, acesta fiind un indicator care confirma faptul ca Romania “nu reuseste” sa ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alti pacienti din tarile din jur, relateaza Agerpres.

Acelasi studiu arata ca, in perioada 2013 — 2016, din 156 de medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate si gratuite din Romania.

Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33. Romania se afla cu mult sub media europeana de 51 de medicamente.

Din momentul in care un medicament nou este aprobat de autoritatile competente si pana cand acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, de doua ori mai mult decat in Bulgaria sau in Cehia, arata studiul IQVIA (QuintilesIMS).

Totodata, in Germania, perioada de introducere a tratamentelor noi pe lista de medicamente compensate este sub o luna, iar in Marea Britanie dureaza 4 luni, potrivit aceluiasi studiu.

Studiul realizat de IQVIA (QuintilesIMS) a fost prezentat in cadrul evenimentului ”Traim viitorul cu incredere”, primul eveniment dedicat inovatiei in medicina, organizat de reprezentantii cercetarii si ai progresului in medicina, companii farmaceutice reunite sub Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

“Pacientii romani au dreptul de a avea acces la ceea ce se numeste ‘gold standard of treatment’, mai exact cel mai eficient medicament pentru afectiunea lor disponibil pe piata la un moment dat, ca si ceilalti pacienti europeni. Datele ne arata ca avem un decalaj destul de mare de acoperit, mai ales daca luam in considerare faptul ca progresul tehnologic remarcabil al ultimilor ani a dus standardul terapeutic european catre produse net superioare ca eficacitate si eficienta. Inovatia in medicina salveaza vieti doar daca pacientii au acces la ea. Si ne dorim ca pacientii romani sa aiba acces permanent la tratamente inovatoare in aceeasi masura in care au si pacientii europeni. Romania are acum sansa de a recupera din decalaj, data fiind cresterea economica fara precedent. De altfel, autoritatile au facut pasi majori in deschiderea listei de medicamente compensate si apreciem eforturile lor. Solutia pentru reducerea decalajului de tratament este cea aplicata de toate celelalte tari, un parteneriat intre autoritati, comunitatea medicala, pacienti si reprezentantii cercetarii si ai progresului in medicina. Este ceea ce ne propunem prin evenimentul organizat astazi”, a declarat presedintele ARPIM Radu Rasinar, potrivit sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: