Romania are cinci centre de trombectomie endovasculara | Rafila: Trebuie sa ajungem la 19

09/11/2022

Romania are cinci centre de trombectomie endovasculara | Rafila: Trebuie sa ajungem la 19

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-are-cinci-centre-de-trombectomie-endovasculara-rafila-trebuie-sa-ajungem-la-19/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat marti ca Romania are doar cinci centre care fac trombectomie endovasculara, urmand ca numarul acestora sa ajunga la 19.

“In momentul de fata exista la nivel national peste 40 de unitati care fac tromboliza. Nu avem cele care fac trombectomie endovasculara – care extrag cheagul. Sunt doar cinci astfel de unitati care nu sunt repartizate echilibrat la nivel teritorial. (…) Timpul necesar pentru o inverventie este esential pentru ca recuperarea pacientului, salvarea pacientului, evitarea complicatiilor sau chiar evitarea decesului sunt conditionate de interventia intr-un interval de 2, 3, maximum, 4 ore, in functie de situatia fiecarui pacient.”, a declarat Alexandru Rafila, intr-o conferinta de presa.

Potrivit demnitarului, in curand, vor incepte traininguri pentru de specialistii care pot sa practice inclusiv trombectomia endovasculara

“Cu siguranta vom reusi sa facem operationale aceste centre inainte de finalizarea acestor spitale regionale, incat din luna ianuarie vom incepe un training care sa extinda numarul de specialisti care pot sa practice inclusiv trombectomia endovasculara. In momentul de fata avem foarte putin, doar cativa radiologi interventionisti. Noi trebuie sa facem minimum 19 centre pentru 19 milioane de locuitori, deci trebuie inca 14 fata de cele cinci deja existent e”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

El a mai adaugat ca a fost creat un grup care are ca obiect crearea curriculei necesare pentru pregatirea altor specialisti decat radiologii interventionisti.

Etichete: trombectomie endovasculara, centre pacienti AVC, rafila

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: