Romania ar putea fi gazda unui Centru regional de excelenta al OMS Europa

22/09/2022

Romania ar putea fi gazda unui Centru regional de excelenta al OMS Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-ar-putea-fi-gazda-unui-centru-regional-de-excelenta-al-oms-europa/

Guvernul a aprobat un Memorandum pentru aprobarea constituirii grupului de lucru interinstitutional pentru infiintarea unui Centru de Excelenta al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) la Bucuresti, in Romania.

Documentul aproba crearea unui grup interinstitutional, la nivel de secretar de stat sau asimilat cu aceasta functie, sub coordonarea Ministerului Sanatatii, pentru avansarea propunerilor de organizare si functionare a unui Centru de Excelenta ca organism al OMS Europa. Grupul de lucru va cuprinde reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, RAPPS si ai Departamentului Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale.

La sedintele grupului de lucru pot participa si reprezentanti ai Ministerului Finantelor.

“Constituirea unui Centru regional de excelenta in Romania reprezinta o parte a initiativei OMS Europa dedicata evaluarii impactului elementelor comportamentale si culturale asupra sanatatii. OMS urmareste furnizarea de expertiza in acest domeniu Statelor Membre. Intelegerea perspectivelor care pot ajuta la construirea unei culturi a sanatatii vor permite populatiei sa dezvolte comportamente preventive, sa faca alegerile corecte in viata de zi cu zi si in modul in care utilizeaza serviciile de sanatate.” precizeaza Ministerul Sanatatii.
Initiativa urmareste:

• sprijinirea tarilor interesate, precum si a structurilor regionale si subregionale, pentru a identifica oportunitati de adoptare si creare de bune practici in promovarea unei culturi a sanatatii;

• sa produca un compendiu de bune practici pentru a face politicile, procesele, procedurile si reglementarile adecvate cultural, centrate pe oameni si usor de utilizat, cu accent deosebit pe includerea informatiilor despre experienta pacientului in elaborarea politicilor;

• infiintarea unui centru de resurse pentru cercetarile emergente privind factorii comportamentali si culturali care afecteaza comportamentul in ceea ce priveste sanatatea.

“Prezenta in capitala Romaniei a unui astfel de Centru regional de Excelenta este o recunoastere a implicarii tarii noastre in dezvoltarea politicilor de sanatate publica la nivel international si contribuie la cresterea prestigiului Romaniei.”, mai subliniata ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Etichete: centru OMS, centru OMS romania, centru OMS Bucuresti

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: