Romania, alaturi de alte tari, solicita renegocierea contractului pentru vaccinul anti-Covid

06/06/2022
Romania, alaturi de alte tari, solicita renegocierea contractului pentru vaccinul anti-Covid

Romania, alaturi de alte tari, solicita renegocierea contractului pentru vaccinul anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-alaturi-de-alte-tari-solicita-renegocierea-contractului-pentru-vaccinul-anti-covid/

Un grup de zece tari din Europa de Est, printre care si Romania, au trimis o scrisoare Comisiei Europene in care solicita renegocierea contractului pentru vaccinul anti-Covid, scrie publicatia Politico.

Potrivit sursei citate, contractele ar trebui sa poata fi reziliate „daca nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar si epidemiologic”. In alte cazuri, ar trebui sa fie posibila reducerea numarului de doze comandate, astfel incat acestea sa reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea adresata comisarului UE pentru sanatate, Stella Kyriakides a fost semnata de Polonia, Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia.

Mai multe tari din Europa de Est si-au exprimat ingrijorarea, in ultimele luni, in privinta contractelor pentru livrarea vaccinurile impotriva coronavirusului, semnate in apogeul pandemiei, atunci cand UE era supusa unei presiuni publice pentru a procura dozele de vaccin.

Astfel, Comisia Europeana a asigurat pana la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri anti-Covid, un numar de aproape zece ori mai mare decat populatia UE. In februarie, au fost livrate 1,3 miliarde, mai scrie sursa citata.

„In ciuda semnelor ca pandemia se diminueaza si ca au fost atinse niveluri satisfacatoare de vaccinare in intreaga Uniune Europeana contractele cu producatorii de vaccinuri prevad furnizarea de cantitati care depasesc nevoile statelor membre si capacitatea de a le absorbi”, se arata in scrisoare transmisa la finalul saptamanii trecute.

Statele semnatare ale scrisorii sustin ca vaccinurile risca sa expire neutilizate. De asemenea, documentul mai mentioneaza si problema livrarii vaccinurilor aproape de data de expirare si, astfel, se solicita o cerinta minima de valabilitate.

Etichete: contract vaccinuri anti-covid, livrare vaccinuri anti-covid, comisia europeana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: