Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

15/10/2021
Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-a-pierdut-milioane-de-euro-pentru-teste-covid/

Romania a pierdut fonduri europene in valoare de 4,7 milioane de euro pentru testele RT PCR si teste rapide antigen pentru depistarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2, a declarat Florin Citu.

Premierul interimar a mai afirmat ca motivul este faptul ca fostul ministru al Sanatatii, Ioana Mihaila, nu a urgentat semnarea contractului de finantare.

Comisia Europeana a lansat o linie de finantare destinata statelor membre in vederea asigurarii accesului la certificatele verzi COVID, in cadrul instrumentului de finantare ESI si au fost solicitate depuneri de aplicatii.

“Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar in corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie – octombrie 2021. In ceea ce priveste semnarea contractului de finantare mentionam urmatoarele: acesta a fost transmis spre avizare interna in prima jumatate a lunii august. Directia Juridica a discutat de mai multe ori cu ministrul de la acel moment despre necesitatea semnarii urgente a acestuia; contractul a fost returnat Directiei Juridice neavizat in 7 septembrie. Deci, acesti bani au fost pierduti pentru ca ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru”, a declarat prim-ministrul interimar, Florin Citu, intr-o conferinta de presa.

Partidul Social Democrat a solicitat institutiilor statului sa declanseze o ancheta cu privire la “neglijenta iresponsabila” a fostului ministru Ioana Mihaila, “din cauza careia Romania a ratat achizitia de teste COVID-19 in valoare de 4,7 milioane de euro, bani aprobati si pusi la dispozitie de Comisia Europeana”.

“Sunt mii sau zeci de mii de cazuri noi de infectii COVID-19 care puteau fi evitate daca Ministerul Sanatatii ar fi folosit banii europeni si ar fi organizat testarea pe scara larga, pentru identificarea si izolarea din timp a persoanelor infectate”, scrie intr-un comunicat dat publicitatii, vineri, de PSD.

Etichete:  decontare teste RT PCR, decontare teste antigen, fonduri europene teste covid, ioana mihaila, florin citu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: