Romania a finalizat un prim draft al Planului national de control al cancerului

17/02/2017

Romania a finalizat un prim draft al Planului national de control al cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-a-finalizat-un-prim-draft-al-planului-de-control-al-cancerului/

MINISTERUL-SANANTII1

Romania a finalizat un prim draft al Planului national de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandarilor din ghidul european de profil.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, ministrul Sanatatii Florian Bodog a discutat cu reprezentantii statelor membre ale UE despre elaborarea Ghidului European de Control al Cancerului, un instrument deosebit de util an realizarea PNCC la standarde europene.

Aceasta actiune a avut ca obiectiv elaborarea Ghidului european pentru ambunatatirea calitatii an controlul integrat al cancerului de la preventie pana la angrijiri paliative.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca PNCC este un document comprehensiv care propune un ansamblu de masuri menite sa asigure controlul cancerului an tara noastra.

Potrivit sursei mentionate, PNCC are urmatoarele obiective: antarirea capacitatii sistemului de sanatate de a reduce prevalenta factorilor de risc ai cancerului prin promovarea interventiilor care sa favorizeze adoptarea unui stil de viata sanatos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului si adoptarea unei diete sanatoase); implementarea programelor de depistare precoce activa a cancerelor de col uterin, san si colorectal an conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calitatii an programele de screening organizate la nivel populational; dezvoltarea capacitatii sistemului de sanatate de a asigura accesul la servicii medicale de diagnostic si tratament, precum si dezvoltarea cercetarii si inovatiei an domeniul cancerului; ambunatatirea monitorizarii incidentei bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer.

“Ministrul Bodog a declarat ca an programul actual de guvernare este prevazuta cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sanatatii publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer de prostata, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile. De asemenea, Guvernul Romaniei va demara constructia a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum si dotarea si reabilitarea unitatilor sanitare existente. Mai mult, printr-un proiect finantat cu sprijinul Bancii Mondiale, Ministerul Sanatatii va dota, echipa si va reabilita 12 centre de radioterapie an urma carora se va dubla capacitatea de tratament a pacientilor cu afectiuni oncologice”, mai scrie in comunicatul MS.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: