Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP

28/03/2013

Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rolul-activ-al-medicului-de-familie-in-managementul-pacientului-cu-lutshbp/

poza conferinta nationala de medicina familiei 2013In a doua zi a Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013 dr. Nicolae Calomfirescu a sustinut in cadrul sesiunii de urologie conferinta pe tema “Rolul activ al medicului de familie in managementul pacientului cu LUTS/HBP“. 

Aspecte abordate in cadrul acestei conferinte:

Hiperplazia benigna de prostata este a patra dintre cele mai diagnosticate afectiuni la barbatii cu varsta de pana in 50 de ani inclusiv.

HBP si cancerul prostatic afecteaza peste 21% din numarul barbatilor cu varsta mai mica sau egala cu 50 de ani.

In Romania se estimeaza ca sunt 900.000 de barbati cu LUTS (sindrom caracterizat printr-un grup de simptome ce pot avea cauze urologice sau non urologice) asociat hiperplaziei benigne de prostata.

Factorii care permit aprecierea vitezei de progresie LUTS/HBP

  • varsta
  • LUTS
  • debitul urinar
  • PSA
  • volumul prostatic

Pentru o buna monitorizare a pacientului afectat de HBP este necesara colaborarea intre medicul de familie si medicul urolog: in aceasta relatie medicul de familie este “veriga intai”, deoarece cunoaste cel mai bine istoricul pacientului si are ocazia de a-l consulta mult mai des. 

Mai multe informatii despre hiperplazia benigna de prostata puteti afla accesand cursurile EMC online disponibile gratuit pe FormareMedicala.ro si creditate cu cate 8 puncte EMC:

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: