Rodica Tanasescu: Finantarea asistentei medicale primare este jenanta

11/03/2016

Rodica Tanasescu: Finantarea asistentei medicale primare este jenanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rodica-tanasescu-finantarea-asistentei-medicale-primare-este-jenanta/

rodica-tanasescu-dezbatere-cotroceniDr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, spune ca finantarea asistentei medicale primare, de sub 6 % din FNUASS, este jenanta.

Astfel, a mai adaugat ea, veniturile personalului din asistenta medicala primara si din ambulatoriul de specialitate vor scadea.

“Trebuie sa precizez foarte clar ca finantarea asistentei medicale primare este jenanta. Va fi in acest an sub 6 % din FNUASS total. Am avut in 2015 6,5 % din Fondul total al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar in acest an, cand a crescut acest fond strict pentru zona spitaliceasca, (…) medicina de familie va cobori sub 6 %, deci va avea 5 si ceva la suta, in conditiile in care se asigura finantarea a 11.500 de cabinete, care cuprind in jur de 12.000 de medici de familie si in jur de 25.000-30.000 de asistenti medicali, plus contabilitate, femei de serviciu si tot ce inseamna redevente, utilitati, softuri, tipizate etc”, a declarat presedintele SNFM, conform Agerpres.

Ea a mai afirmat ca, pe langa faptul ca s-a considerat ca personal medical exista numai in spitale, exista si Codul fiscal care spune ca vrea sa aduca o relaxare fiscala, dar in cazul persoanelor fizice autorizate cum sunt medicii din asistenta medicala primara si majoritatea din ambulatoriul de specialitate e vorba de o suprataxare.

“Asadar, veniturile vor scadea drastic si atunci ne intrebam pana unde? Ce fel de decidenti au putut sa ignore majoritatea medicilor din Romania sau un procent extrem de important din asistentii medicali? Este inacceptabil. Este nevoie sa existe o coerenta in decizii si sa existe o decizie care sa tina cont de toti factorii. Sigur ca Ministerul Sanatatii ne-a spus ca nu e treaba lui, e treaba Ministerului Finantelor. Dar, pe de alta parte, Ministerul Sanatatii, ca si celelalte ministere, face parte dintr-un guvern. Acel guvern trebuie sa lucreze coerent, sa comunice. Nu se poate si nu cred ca se mai pot duce in spate toate aceste poveri”, a sustinut Rodica Tanasescu, conform aceleiasi surse.

Despe ce vor face medicii de familie in aceasta situatie, dr. Tanasescu a precizat ca nu poate sa raspunda inca, dar ca vor avea loc sedinte pentru toate asociatiile locale din tara si pentru toate patronatele, acolo unde exista.

“Asta sa intrebati decidentii, pentru ca normal noi avem acte aditionale pana in 31 martie, dar deocamdata nu exista Contract-cadru aprobat si aparut in Monitorul Oficial, nici norme”, a mai subliniat medicul.

Cu ocazia Conferintei Nationale, din 24-27 martie, atunci cand va avea loc si o sedinta de Senat,  ar urma sa se ia o decizie privind semnarea Contractului-cadru.

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. stefanconstantina says:

    Un popor de imbecili cu un corp medical pe aceeasi masura!Ne meritam soarta si un Ciurchea in fruntea banilor sa faca ce vrea cu ei!

  2. ANDREI says:

    Ciurchea este direct interesat să distrugă / falimenteze asistența medicală primară în scopul satisfacerii intereselor clientelare ale marilor producători de medicamente, pe de o parte pentru că asistenta medicala primara prin statul profesional este o barieră în calea risipei de fonduri publice pentru plata medicamentelor / spitalizării, etc., constituind cel mai dur obstacol pe linia furnizării de medicamente finanțate de statul român din fondul CASS, iar pe de altă parte dacă sistemul de asistență primară ar fi corect / decent finanțat, medicii de familie ar putea să contribuie la propriu la educarea populației pe linia implementării / adoptării unei conduite adecvate – preventive cu privire la propria stare de sănătate a fiecărui asigurat, ceea ce ar conduce în mod firesc la scăderea adresabilității populației către sistemul medical de stat spitalicesc. De ce se opune actualul președinte director general CIURCHEA prin atitudine / discurs asistenței medicale primare, nu este greu de intuit, mai grav este faptul că acest personaj este mitoman și are credibilitate în fața decidenților politici. Spre exemplificare, el l-a informat pe VICTOR VIOREL PONTA că prin introducerea cardului de sănătate, medicii de familie nu vor mai fura statul și se va face economie de 300 de milioane de euro. Este adevărat s-au făcut economii la bugetul de stat după introducerea cardului de asigurări de sănătate, însă decidenții din stat nu au fost informați că aceasta s*a făcut prin falimentarea asistenței medicale primare – din cauza nefuncționării SIUI. CIURCHEA s-a răzbunat pe medicii de familie și împreună cu PONTA – despre care afirma că este pila lui, au mărit salariile cu 25 % numai pentru sistemul medical de stat, mai puți cei din asitența medicală primară. Felicitări domnului CIURCHEA și prietenilor săi care-l susțin în această funcție pentru neimplicare și mai ales pentru efortul făcut de către el pentru falimentarea asistenței medicale primare din România !!

  3. alexandru nacu says:

    nimic nou pe meleagurile mioritice,tocmai am fost anuntati de mioara cea binevoitoare ca urmeaza sa fim omorati de bacii care conduc trebile pe la stana nationala.De… asa-i la noi cand plecam capul si ne ducem la taiere,punct.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati