Riscul de melanom la femei ar putea fi redus

12/03/2013

Riscul de melanom la femei ar putea fi redus

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/riscul-de-melanom-la-femei-ar-putea-fi-redus/

poza pastile aspirinaConform unui nou studiu din domeniu, pe langa efectul de analgezic si de prevenire a infarctului, in cazul femeilor aspirina ar putea avea si un rol important in reducerea riscului de aparitie a melanomului, cea mai periculoasa forma de cancer de piele.

Astfel, conform cercetatorilor, femeile care se afla in perioada de postmenopauza si iau aspirina de cel putin doua ori pe saptamana sunt cu 21% mai putin expuse riscului de a dezvolta melanom, in comparatie cu cele care nu folosesc acest analgezic. “Aspirina actioneaza pe niste cai antiinflamatorii usor diferite fata de celelalte analgezice, iar o parte dintre aceste cai sunt specifice si melanomului”, a declarat coordonatorul acestui studiu, dr. Jean Tang, profesor de dermatologie la Stanford University School of Medicine din Palo Alto, California.

Studiul s-a bazat pe pe analiza datelor adunate de la femei cu varsta cuprinsa intre 50-79 de ani, care au luat parte voluntar la programul “Women’s Health Initiative”, menit sa monitorizeze pe termen lung starea de sanatate a femeilor. Cercetatorii au analizat folosirea aspirinei de catre aproximativ 60.000 de femei caucaziene, timp de 12 ani.

Dintre acestea, 25% au consumat regulat aspirina, in timp ce 15% s-au tratat cu alte tipuri de antiinflamatoare, iar restul femeilor analizate nu au consumat cu o anumita regularitate acest tip de medicamente. De asemenea, s-a observat ca dintre femeile care au participat la studiu, cele care obisnuiau sa se trateze cu aspirina aveau predominant probleme cardiace, in timp ce femeile care obisnuiau sa consume alt tip de inflamatoare sufereau de artrita.

In timpul celor 12 ani in care s-a desfasurat studiul, dintre cele 60.000 de femei 548 au fost diagnosticate cu melanom. Dupa ce au fost luati in calcul si ceilalti factori care pot influenta aparitia melanomului, cercetatorii au concluzionat ca femeile care au consumat constant aspirina prezentau un risc de imbolnavie cu 21% mai redus fata de celelalte.
De asemenea, autorii studiului au mai observat ca raportul dintre perioada in care a fost consumata constant aspirina si gradul de protectie impotriva melanomului este direct proportional.

Studiul referitor la legatura intre consumul de aspirina si reducerea riscului de melanom in cazul femeilor a fost publicat in revista “Cancer”. 

 

Sursa stire: Agerpres/LiveScience.com

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara