Stiri medicale

Riscul crescut de cancer la diabetul de tip 2

Data ultimei actualizari: 22/07/2013

naturegeneticsUn studiu franco-britanic publicat in revista Nature Genetics a cercetat riscul crescut de cancer la bolnavii de diabet de tip 2 in functie de anomaliile cromoziomale. Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet.

347 milioane de oameni sunt diagnosticati cu diabet la nivel mondial, conform precizarilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dintre acestia, 90% sufera de diabet de tip 2, cauzat in principal de obezitate si sedentarism.

Anomaliile cromoziomale in atentia cercetatorilor franco-britanici

Studiul a implicat 7.437 persoane de peste 50 de ani. Dintre acestia, 2.208 de bolnavi erau diagnosticati cu diabet 2.

Cercetatorii considera ca anumite anomalii cromoziomale, numite anomalii clonale in mosaic (ACM), afecteaza portiuni de cromozomi si apar in ADN-ul celulelor sanguine sau salivare a persoanelor care imbatranesc.

Anomaliile cromoziomale afecteaza 2% din persoanele de peste 70 de ani si foarte rar tinerii.

Complicatii vasculare cauzate de anomaliile cromoziomale

Studiul a mai aratat ca aceste anomalii cromoziomale determina mai multe complicatii vasculare la ochi, rinichi, inima decat la diabeticii care nu prezinta aceste anomalii.

“Cercetarile ar putea avea importante implicatii clinice, indeosebi in depistarea starilor precanceroase la unii diabetici. Acestia ar putea fi tratati de la primele semne de leucemie prin tehnici blande de chimioterapie”, a precizat Philippe Friguel, coordonatorul studiului.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.