Risc crescut de autism pentru copiii nascuti din mame expuse poluarii

autism1Conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Facultatea pentru sanatate publica a Universitatii Harvard (HSPH) Femeile expuse in timpul sarcinii unor inalte niveluri de poluare a aerului in SUA ar putea avea un risc dublu de a da nastere unui copil autist in raport cu femeile care traiesc in locuri mai bine protejate.

Doua studii anterioare evidentiasera deja o legatura intre expunerea femeilor insarcinate la poluarea aerului si copiii afectati de autism, insa aceste studii analizasera date culese numai din trei locuri din SUA.

Rezultatul cercetarilor noastre este ‘ingrijorator deoarece arata ca, in functie de tipul de poluant, intre 20 si 60% dintre femeile supuse acestui studiu traiau in zone unde riscul de autism era ridicat’, comenteaza Andrea Roberts, cercetator in cadrul HSPH.

Autorii acestei investigatii, aparuta in editia online a revistei Environmental Health Perspectives, au examinat datele provenite de la un studiu pe termen lung inceput in 1989 si care s-a referit la 116.430 persoane.

 

Studiul a urmarit 325 de femei care aveau un copil autist si 22.000 ai caror copii nu sufereau de aceasta tulburare

Ei au examinat apoi nivelurile diferitilor poluanti din aer in momentul si la locul nasterilor sprijinindu-se pe datele Agentiei americane de protectie a mediului (EPA). Ei au luat in calcul, de asemenea, factori precum venitul, nivelul formarii, faptul de a fi fumat sau nu in timpul sarcinii.

Femeile insarcinate care traiau in locuri in care erau cele mai mari concentratii de particule diesel si de mercur din aer prezentau un risc dublu de a avea un copil autist fata de cele care se aflau in locuri mai putin poluate de aceste substante.

Femeile care in timpul sarcinii locuiau in zone unde valorile de plumb, mangan si clorura de metilen din aer erau mai ridicate aveau cu 50% mai multe riscuri de a avea un copil autist decat cele care se aflau in zone mai putin expuse acestor poluanti.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Dancila: Unitatile sanitare din ambulatoriu aflate in proces de acreditare vor putea furniza servicii medicale in 2019

Ministerul Sanatatii extinde la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

Plan privind controlul hepatitelor virale in Romania

Sorina Pintea: Peste 10 milioane de euro pentru tratamente in strainatate platiti de Ministerul Sanatatii in acest an

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil