Stiri medicale

Rinita alergica si astmul – doua manifestari ale aceleiasi boli

Data ultimei actualizari: 10/07/2013

poza conferinta nationala de medicina familiei 2013Rinita alergica si astmul sunt doua afectiuni aproape identice, deoarece vizeaza o cale aeriana unica. Drept dovada, 70-90% dintre pacientii cu astm au si rinita alergica, iar 38% dintre pacientii cu astm au si rinita. “Rinita alergica si astmul sunt asociate foarte des, dar de cele mai multe ori rinita este ignorata”, dupa cum a subliniat dr. Paul Stoicescu, cel care a sustinut conferinta “Rinita alergica si astmul – doua manifestari ale aceleiasi boli“, in cadrul sesiunii de patologie respiratorie de la Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2013.

In acest context, medicul de familie are datoria de a-i adresa pacientului intrebarea cheie: “Mai aveti si alte manifestari pe langa cele specifice astmului? Aveti in familie cazuri de rinita alergica?”.

Identificarea precoce a legaturii dintre rinita alergica si astm este esentiala deoarece:

  • rinita necontrolata duce la o lipsa de control asupra astmului
  • influenteaza diagnosticarea afectiunilor in cazul copiilor, avand in vedere ca transmisia genetica este un factor esential in procesul de diagnosticare.

“In lipsa diagnosticului corect pacientii ajung sa fie scaldati in antibiotice”

Din cauza faptului ca medicii de familie nu identifica din timp rinita alergica si legatura acesteia cu aparitia astmului, pacientii ajung sa fie “scaldati in antibiotice”, drept raspuns la simptome precum: raceli frecvente, manifestate prin scurgeri nazale, nas infundat, dificultati de respiratie, dupa cum a subliniat dr. Paul Stoicescu. 

“Astmul si rinita sunt manifestari ale aceluiasi sindrom, cu localizari localizari diferite”

Delimitarea intre astm si rinita alergica drept afectiuni separate este gresita, deoarece in fapt “Astmul si rinita sunt manifestari ale aceluiasi sindrom, cu localizari localizari diferite”. Rinita alergica preceda astmul si este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru astm. De aceea, ghidurile de specialitate recomanda evaluarea pacientilor cu rinita pentru astm si invers.

Aceasta legatura este explicata de aspecte precum:

  • alergenii care vin in contact cu mucoasa nazala induc inflamatia bronsica, chiar daca inflamatia s-a produs la nivel superior
  • orice inflamatie bronsica trebuie sa ii dea indicii medicului de familie legate de riscul pacientului de a fi afectat de astm.
  • daca alergenii actioneaza la nivel bronsic este determinat si disconfortul nazal

In final, dr. Paul Stoicescu a analizat etapele tratamentului in cazul adultilor si al copiilor peste 5 ani si a atras atentia asupra faptului ca medicul de familie trebuie sa le ofere pacientilor toate informatiile necesare folosirii corecte a dozatorului, astfel incat tratamentul sa aiba eficienta de 100%. 

Aveti la dispozitie informatii specifice despre interactiunile medicamentoase si recomandari de tratament pentru toate situatiile de comorbiditati in astm enumerate mai sus in cursul “Introducere in astm”.

Autor: Elena Gherasim
Elena Gherasim

Elena Gherasim este absolventa a Facultatii de Litere, Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii si masteranda in cadrul programului Productie Multimedia si Audio Video, Universitatea Bucuresti. Este online marketing specialist al portalului FormareMedicala.ro si are experienta in redactarea de articole pe subiecte de sanatate si lifestyle.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.