Rinita alergica si astmul – doua manifestari ale aceleiasi boli

28/03/2013

Rinita alergica si astmul – doua manifestari ale aceleiasi boli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rinita-alergica-si-astmul-doua-manifestari-ale-aceleiasi-boli/

poza conferinta nationala de medicina familiei 2013Rinita alergica si astmul sunt doua afectiuni aproape identice, deoarece vizeaza o cale aeriana unica. Drept dovada, 70-90% dintre pacientii cu astm au si rinita alergica, iar 38% dintre pacientii cu astm au si rinita. “Rinita alergica si astmul sunt asociate foarte des, dar de cele mai multe ori rinita este ignorata”, dupa cum a subliniat dr. Paul Stoicescu, cel care a sustinut conferinta “Rinita alergica si astmul – doua manifestari ale aceleiasi boli“, in cadrul sesiunii de patologie respiratorie de la Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2013.

In acest context, medicul de familie are datoria de a-i adresa pacientului intrebarea cheie: “Mai aveti si alte manifestari pe langa cele specifice astmului? Aveti in familie cazuri de rinita alergica?”.

Identificarea precoce a legaturii dintre rinita alergica si astm este esentiala deoarece:

 • rinita necontrolata duce la o lipsa de control asupra astmului
 • influenteaza diagnosticarea afectiunilor in cazul copiilor, avand in vedere ca transmisia genetica este un factor esential in procesul de diagnosticare.

“In lipsa diagnosticului corect pacientii ajung sa fie scaldati in antibiotice”

Din cauza faptului ca medicii de familie nu identifica din timp rinita alergica si legatura acesteia cu aparitia astmului, pacientii ajung sa fie “scaldati in antibiotice”, drept raspuns la simptome precum: raceli frecvente, manifestate prin scurgeri nazale, nas infundat, dificultati de respiratie, dupa cum a subliniat dr. Paul Stoicescu. 

“Astmul si rinita sunt manifestari ale aceluiasi sindrom, cu localizari localizari diferite”

Delimitarea intre astm si rinita alergica drept afectiuni separate este gresita, deoarece in fapt “Astmul si rinita sunt manifestari ale aceluiasi sindrom, cu localizari localizari diferite”. Rinita alergica preceda astmul si este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru astm. De aceea, ghidurile de specialitate recomanda evaluarea pacientilor cu rinita pentru astm si invers.

Aceasta legatura este explicata de aspecte precum:

 • alergenii care vin in contact cu mucoasa nazala induc inflamatia bronsica, chiar daca inflamatia s-a produs la nivel superior
 • orice inflamatie bronsica trebuie sa ii dea indicii medicului de familie legate de riscul pacientului de a fi afectat de astm.
 • daca alergenii actioneaza la nivel bronsic este determinat si disconfortul nazal

In final, dr. Paul Stoicescu a analizat etapele tratamentului in cazul adultilor si al copiilor peste 5 ani si a atras atentia asupra faptului ca medicul de familie trebuie sa le ofere pacientilor toate informatiile necesare folosirii corecte a dozatorului, astfel incat tratamentul sa aiba eficienta de 100%. 

Aveti la dispozitie informatii specifice despre interactiunile medicamentoase si recomandari de tratament pentru toate situatiile de comorbiditati in astm enumerate mai sus in cursul “Introducere in astm”.

Autor: Elena Gherasim

2 Comentarii

 1. Alb Daniela says:

  Rinita alergică poate proveni și în urma unei deviație de sept ? Eu diagnosticată cu ambele probleme în situația actuală nu suport gura și nasul acoperite cu mască îmi dă senzația de sufocare cum pot refuza purtarea mă știi ? Acum câteva luni am văzut la televizor un interviu cu un medic epidemiog care spunea că s-a constatat că acest virus nu se prinde de persoanele cu alergii chiar mi-a părut bine că am un factor de protecție pe lângă problemele care le am .

 2. Ioana Nicu says:

  buna ziua, de o luna de zile am unele probleme orl, la inceput a debutat cu un nas care curge cu secretii limpezi si o durere uscata in gat, dupa cateva zile a aparut tuse seaca si iritativa la respiratie, apoi secretii din nas mai consistente, nas permanent infundat, tusea a devenit mai productiva automat cu secretii din nas care se lasa in gat, apoi a intervenit sinuzita cu puroi pe nas , am luat antibiotic si nu a mai curs puroi, dar tuse permanenta cu secretii in gat, va rog o sugestie medicala. Cu stima

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: