Rezistenta la antibiotice | Rafila: Pericolul pentru urmatorii 20-30 de ani este tot mai mare

21/11/2023
Rezistenta la antibiotice | Rafila: Pericolul pentru urmatorii 20-30 de ani este tot mai mare

Rezistenta la antibiotice | Rafila: Pericolul pentru urmatorii 20-30 de ani este tot mai mare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rezistenta-la-antibiotice-rafila-pericolul-pentru-urmatorii-20-30-de-ani-este-tot-mai-mare/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, atrage atentia asupra pericolului rezistentei la antibiotice a infectiilor bacteriene. El a precizat inca odata ca acestea trebuie prescrise doar cand este necesar si in doza potrivita.

“Pericolul pentru urmatorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru ca ne va aduce in epoca preantibiotica. Ce inseamna asta? Inseamna ca infectiile banale cu bacterii (…), pe care le tratam cu usurinta, facand un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea sa devina infectii amenintatoare de viata, pentru care nu avem tratament. (…). Nu avem decat doua solutii sa mentinem lucrurile astea sub control. In primul rand, sa prescriem antibiotice doar atunci cand este necesar si sa le si luam (…) intr-un mod corect, adica antibioticul potrivit, pentru infectia potrivita, in doza potrivita si cu durata de tratament potrivita”, a declarat ministrul Rafila, potrivit Agerpres.

Totodata, el a subliniat importanta educarii profesionistilor si pacientilor pe tema utilizarii de antibiotice.

“Educarea profesionistilor trebuie sa fie dublata de educarea publicului si nu in ultimul rand, de educarea celor care elibereaza antibiotice in farmacii. Sigur ca antibioticele se elibereaza pe baza de prescriptie. Exista, sa spunem, o mica portita. Pot sa eliberez fara prescriptie, pentru 48 de ore, antibiotic intr-o situatie de urgenta. Nu are cine sa-ti dea prescriptia. Sunt astfel de situatii. (…) Ieri am discutat cu cei de la Directia Farmaceutica sa gasim o solutie, incat nu sa excludem aceasta posibilitate, dar sa eliminam posibilitatea ca ea sa fie repetata, pentru ca, daca merge cineva la zece farmacii si ia pentru 48 de ore antibiotic, o sa aiba un tratament pentru zece zile si sa excludem aceasta posibilitate sau sa o facem oricum mult mai dificila”, a mai precizat ministrul Sanatatii potrivit sursei citate.

Etichete: rezistenta la antibiotice, bacterii rezistente, prescriptie antibiotice, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: