Rezidentii Romaniei, viitorii medici din Europa

12/07/2017

Rezidentii Romaniei, viitorii medici din Europa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rezidentii-romaniei-viitorii-medici-din-europa/

Rezidentii din Romania au o soarta  mai grea decat ne-am imagina. Cei mai multi muncesc in ture care colegilor din strainatate li se par inumane, iar banii abia le asigura traiul de zi cu zi.

Statul roman investeste peste 80.000 de lei in formarea fiecarui medic, dar dupa absolvire nu prea asigura conditii decente de munca si trai. Cel putin asta spun cei mai multi doctori.  

Este si cazul unui rezident de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Pantelimon care incepe programul zilnic la 07:00 si de multe ori pleaca acasa dupa ora 15:00. In plus, face si sase garzi de cate 24 de ore lunar.

“Cateodata, nici macar nu stiu cum ajung acasa. Nu mai proceseaza creierul. Recordul meu a fost de 120 de pacieni intr-o singura garda de 24 de ore”, spune Valentin Muler, medic rezident anul V, citat de Stirile TVR.

Valentin castiga 3.600 de lei pe luna, dar se va muta in Marea Britanie pentru un salariu de cinci ori mai mare. A luat decizia dupa ce a fost intr-o vizita de studii la un spital universitar din Scotia, mai scrie sursa mentionata.

Rezidentii englezi spun ca turele de noapte au un impact negativ asupra lor si sustin ca aceste ore le afecteaza sanatatea psihica si relatiile personale.

“Statul roman nu pune pret pe noi”, spune alt medic rezident.

“Luni – garda de 20 de ore, care se termina marti. Miercuri – alta garda de 20 de ore care se terminca joi dimineata. Vineri mai am o tura de 12 ore de ambulanta, iar sambata o alta garda de 24 de ore de UPU. Nu am nicio garda platita. Statul roman nu pune pret pe noi”, spune si Ana Manasii, medic rezident anul II, conform Stirile TVR.

Anul trecut, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a initiat o ordonanta care ar fi garantat plata garzilor pentru rezidentii din anul I si II, insa textul nu a putut fi adoptat inainte de alegeri.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: