Rezidentiat | Rafila: Prin noul contract-cadru, se vor imbunatati veniturile medicinei de familie

15/05/2023
Rezidentiat | Rafila: Prin noul contract-cadru, se vor imbunatati veniturile medicinei de familie

Rezidentiat | Rafila: Prin noul contract-cadru, se vor imbunatati veniturile medicinei de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rezidentiat-rafila-prin-noul-contract-cadru-se-vor-imbunatati-veniturile-medicinei-de-familie/

Ministerul Sanatatii a organizat, la finalul saptamanii trecute, sesiunea extraordinara a concursului de intrare in rezidentiat in domeniul medicina.

La concurs s-au inscris 962 de candidati care au concurat pe 628 de locuri si posturi din cadrul unitatilor sanitare publice. Cele 628 de locuri si posturi au ramas neocupate in sesiunea din toamna anului 2022 a concursului de rezidentiat, multe fiind in specialitati deficitare, precum chirurgia generala, medicina de urgenta, medicina de familie, neonatologie.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, si-a exprimat speranta ca tinerii medici care vor ocupa locurile, nu o vor face doar temporar.

“Avem circa 1,5 candidati pentru fiecare dintre aceste posturi si sunt specialitati care au posturi mai numeroase neocupate, locuri si posturi ca sa fim corecti, adica exista si doua situatii in care sunt doua spitale care au posturile deja anuntate ca si loc de munca. Majoritatea celor ramase neocupate sunt in specialitatile chirurgicale: 99 la domeniul chirurgie, peste 40 la ortopedie. Un lucru care ne preocupa si speram sa schimbam aceasta situatie este legat de medicina de urgenta. Nu mai putin de 95 de posturi la medicina de urgenta nu au fost ocupate. E clar ca este ceva legat de atractivitatea acestei specialitati si de dificultate, pentru ca este o specialitate dificila. Ne propunem ca, odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a Educatiei, universitatile sa-si castige locul bine meritat in pregatirea acestor medici de medicina de urgenta si medicina de urgenta sa se desfasoare la fel ca toate celelalte specialitati medicale in cadrul universitatilor si, respectiv, Facultatilor de Medicina si de Farmacie”, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

El a precizat ca la medicina de familie sunt peste 40 de posturi ramase libere, mentionand ca, prin noul contract-cadru care se va lansa in curand, se vor imbunatati veniturile si atractivitatea profesionala pentru aceasta specialitate.

El a mai adaugat ca se face un efort ‘consistent’ in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta pentru dotarea si reabilitarea cabinetelor de medicina de familie.

“In perioada urmatoare vom incerca sa pilotam si anumite proiecte de regandire a modului de desfasurare a activitatii si de salarizare in domeniul medicinii de familie. Medicina de familie nu e doar poarta de intrare in sistem, trebuie sa fie specialitatea care rezolva majoritatea problemelor de sanatate ale oamenilor din aceasta tara’, a evidentiat Alexandru Rafila.

Totodata, demmnitarul a subliniat importanta stabilizarii pe post: “Cred ca e important acest lucru – stabilizarea oamenilor si increderea ca isi pot desfasura activitatea profesionala intr-un mediu favorabil din punct de vedere profesional si cu un confort material corespunzator”.

Etichete: rezidentat, sesiune rezidentiat mai 2023, rafila, contract-cadru, venituri medicina de familie

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Bratu Catalin says:

    Bună ziua! Am o nelămurire : dacă la medicina de familie au rămas neocupate doar 40 posturi iar la medicina de urgenta 95 de posturi, ceea ce scoate în evidență deficitul mai mare pe medicina de urgenta ( din cauza condițiilor stresante și riscante de lucru și a numărului extrem de mare de pacienți raportat la nr de medici urgentisti), de ce dnul Alexandru Rafila dorește să mărească numai veniturile medicilor de familie și ale urgentistilor nu? La UPU începând de anul trecut s-a tăiat din spor. Urgentistilor pentru a fi atrași să lucreze în condițiile grele( de care chiar dnul Rafila a amintit) nu ar fi potrivit să le fie mărite veniturile?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: