Revolta asistentilor medicali: „Nu cerem privilegii, ci respect”

Autor: FormareMedicala.ro, 16/07/2025
Revolta asistentilor medicali: „Nu cerem privilegii, ci respect”

Revolta asistentilor medicali: „Nu cerem privilegii, ci respect”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/revolta-asistentilor-medicali-nu-cerem-privilegii-ci-respect/

Cat valoreaza viata unui pacient salvat la timp? Dar efortul celui care vegheaza la capataiul bolnavilor, zi si noapte? Cate ture in plus trebuie sa mai duca un asistent medical pana sa fie tratat cu respectul cuvenit?

Intr-un sistem sanitar care supravietuieste pe umerii celor mai ignorati, Sindicatul National „Forta Legii” trage un semnal de alarma: asistentii medicali sunt subevaluati, suprasolicitati si neprotejati. In ciuda rolului lor esential, lupta pentru o salarizare corecta, conditii decente de munca si respect profesional ramane una constanta.

Scrisoarea deschisa adresata ministrului Sanatatii, Alexandru Rogobete, nu mai cere, ci striga dupa schimbare: fara reforma reala, sistemul risca colapsul. Iar cei care tin totul pe linia de plutire… incep sa se scufunde.

Sindicatul National ‘Forta Legii’ ii solicita ministrului Sanatatii, Alexandru Rogobete, o salarizare ‘corecta’ a asistentilor medicali din sistemul sanitar public, sporuri ‘reale’, conditii de munca ‘decente’ si dotarea corespunzatoare a spitalelor.

“Dupa ani de promisiuni, peticeli si ignoranta institutionala, realitatea din spitale este tot mai dura: asistentii medicali sunt subevaluati, suprasolicitati si neprotejati, in ciuda rolului vital pe care il au in mentinerea sistemului de sanatate pe linia de plutire”, se arata intr-o scrisoare deschisa a sindicatului adresata ministrului Rogobete.

Sindicatul National ‘Forta Legii’ cere o salarizare corecta, echitabila si in acord cu responsabilitatile avute de asistentii medicali si sustine ca acestia sunt platiti ‘nejustificat de slab’ in raport cu nivelul de munca, riscurile profesionale si volumul de activitate. Sindicatul solicita corectarea grilei salariale, eliminarea inechitatilor, discriminarilor si o salarizare care sa reflecte munca reala si nu una birocratica.

Potrivit sindicalistilor, sunt necesare sporuri ‘reale’. ‘Muncim in garzi, ATI, UPU, sectii oncologice, psihiatrie, chirurgie, spitale de boli infectioase si, cu toate acestea, sporurile nu reflecta riscurile reale. Cerem o regandire nationala a sistemului de sporuri, astfel incat sa fie transparente, unitare si proportionale cu gradul de expunere si pericol’, se mai arata in scrisoarea deschisa.

O alta cerere a asistentilor medicali se refera la conditiile de munca, invocandu-se faptul ca membrii breslei sunt ‘adesea’ nevoiti sa compenseze lipsurile de echipamente, materiale sanitare sau personal. ‘Nu este normal ca, in 2025, sa fim nevoiti sa improvizam in loc sa tratam. Este nevoie urgenta de investitii in infrastructura spitaliceasca si in logistica actului medical”, se explica in scrisoare.

Deblocarea urgenta a posturilor si stoparea ‘exodului’ este o alta cerinta a sindicalistilor, atragandu-se atentia ca lipsa de personal duce la epuizare fizica si emotionala.

“In spitale, un asistent medical este uneori nevoit sa deserveasca singur 30 – 40 de pacienti. Cerem deblocarea imediata a posturilor, angajarea de personal suficient si stabilirea unui plan national de ocupare sustenabil’, au indicat asistentii medicali.

Conform Sindicatului ‘Forta Legii’, este necesara reformarea profunda a Ordinului Asistentilor Medicali. ‘OAMGMAMR a devenit o structura ineficienta, opaca si rupta de realitatile profesiei. Cerem o reforma institutionala profunda: conducere aleasa democratic, reprezentare reala a intereselor profesionale si o restructurare a mecanismelor de avizare, control si formare”, se sustine in scrisoarea deschisa.
Formarea profesionala continua reala reprezinta o alta revendicare a asistentilor medicali, care se declara ‘satui de cursuri platite, neadaptate practicii medicale’.

“Este momentul sa alegeti intre reforma reala sau declin accelerat. Sanatatea nu se poate face fara asistenti medicali, iar asistentii medicali nu mai pot lucra la limita epuizarii si demnitatii. Daca Ministerul Sanatatii continua sa ne ignore, protestele si actiunile sindicale nu vor intarzia sa apara. Va solicitam public sa tratati aceste revendicari cu seriozitate si urgenta, pentru ca fara noi, sistemul cedeaza”, i-au transmis asistentii medicali ministrului Sanatatii.

Asistentul medical Marius Sepi, vicepresedinte al Sindicatului National ‘Forta Legii’, a subliniat ca breasla “nu cere privilegii, ci respect, echitate si conditii decente de munca’. ‘Dupa o viata petrecuta in spitale, pot spune cu certitudine: daca nu schimbam acum, riscam sa pierdem intreaga generatie de profesionisti din sistem”, a adaugat Sepi.

Etichete: asistenti medicali, conditii de munca asistenti medicali, drepturi asistenti medicali, sindicatul forta legii

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile