Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au votat aprobarea noului statut CMR si al codului de deontologie medicala

08/11/2016

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania au votat aprobarea noului statut CMR si al codului de deontologie medicala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reprezentantii-colegiului-medicilor-din-romania-au-votat-aprobarea-noului-statut-cmr-si-al-codului-de-deontologie-medicala/

CMRColegiul Medicilor din Romania este organizatia profesionala nationala a medicilor, fiind o institutie de interes public, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial.
CMR are personalitate juridica, este autonom in raport cu orice autoritate publica si are privilegiul acordat de legiuitor sa se autoreglementeze atat ca institutie cat si in interiorul profesiei prin statut si cod de deontologie medicala.

Procesul de modificare a celor doua acte normative a inceput in luna martie, atunci cand au fost solicitate propuneri din partea colegiilor teritoriale. Amendamentele au fost analizate atat din punct de vedere legal cat si din punct de vedere al posibilitatii punerii in practica precum si al necesitatii normelor propuse.

Va prezentam principalele modificari si elemente de noutate:

STATUT  –  COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA

Au fost inserate noi articole pornind de la necesitatea gestionarii intr-un mod mai riguros a evidentei membrilor CMR.
In acest sens au fost introduse sectiuni dedicate modului de operare a transferului medicilor dintr-un colegiu teritorial in altul, suspendarii calitatii de membru – atat la cererea medicului cat si din motive prevazute de lege (neplata cotizatiei, punctaj EMC insuficient, sentinte penale), incetarea calitatii de membru, registrul unic al medicilor.

Conform noilor modificari aduse Legii nr. 95/2006 de Ordonanta de Urgenta nr. 45/2016, a fost inserat un capitol dedicat mecanismului de alerta prin care CMR informeaza autoritatile competente din toate celelalte state membre UE, ai unui stat apartinand SEE si ai Confederatiei Elvetiene cu privire la medicii carora li s-a restrans sau interzis de catre autoritatile sau instantele judecatoresti nationale sa desfasoare pe teritoriul Romaniei, in intregime sau in parte, chiar si cu caracter temporar, activitatile profesionale.

Au fost introduse prevederi de ordin organizatoric privind modul de desfasurare a sedintelor Adunarii Generale fiind creat mecanismul de informare din timp a reprezentantilor despre ordinea de zi a sedintei si proiectele aflate in dezbatere pentru a da posibilitatea acestora sa decida si sa adopte hotararile AG in cunostinta de cauza.

De asemenea, au fost cuprinse si prevederi care reglementeaza modul efectiv de desfasurare a sedintelor.

Au fost create parghiile necesare eficientizarii activitatii comisiilor de lucru ale Consiliului National al CMR.

Au fost specificate atributiile presedintilor colegiilor teritoriale, atributii ce nu se regasesc in actuala reglementare.
Au fost revizuite si sistematizate prevederile ce asigura cadrul legal al desfasurarii anchetei disciplinare, fiind avute in vedere si motivele instantelor de judecata care au desfiintat deciziile adoptate de comisiile de disciplina, respectiv Comisia Superioara de Disciplina.

Au fost introduse termenele si conditiile prevazute de lege pentru radierea sanctiunilor disciplinare, precum si modalitatea de constatare a radierii.

CODUL DE DEONTOLOGIE MEDICALA    

Plecand de la dreptul pacientului de a fi informat cu privire la starea sa de sanatate, au fost aduse clarificari in ceea ce priveste obligatiile ce ii revin medicului de a actiona strict conform deciziei pacientului, respectiv de a-l informa numai in masura in care doreste acest lucru sau de a informa o alta persoana, anume desemnata de pacient.

A fost introdus un nou articol privind principiul transparentei cu referire la sponsorizarile primite de medici.

De asemenea, a fost inserat un nou articol privind concurenta loiala, practicile neloiale sau serviciile gratuite in scop filantropic.

A fost definita exhaustiv concurenta neloiala pentru a proteja interesele profesiei de medic, profesie guvernata de cu totul alte principii decat cele comerciale.

Colegiul Medicilor din Romania

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Nelu Tataru: Sistemul medical din Romania e un sac fara fund

Rolul farmaciilor in perspectiva valului cinci al pandemie

Hans Kluge (OMS): Obligativitatea vaccinarii este o solutie de ultima instanta

Florin Citu: Certificatul verde, o masura care ajuta economia

EMA: Medicament impotriva artritei, autorizat pentru tratarea pacientilor Covid