Registrul Gemenilor Romani, lansat de o echipa de cercetatori de la Cluj

22/11/2016

Registrul Gemenilor Romani, lansat de o echipa de cercetatori de la Cluj

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/registrul-gemenilor-romani-lansat-de-o-echipa-de-cercetatori-de-la-cluj/

gemeniO echipa de psihologi de la Universitatea ‘Babes-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca  a lansat Registrul Gemenilor Romani, o  baza de date care urmeaza sa constituie un suport pentru viitoare cercetari si studii de genetica comportamentala.
Acest registru reprezinta o premiera la nivel national.

“Am lansat Registrul Gemenilor Romani, primul de acest fel la nivel national, care este o arhiva, o baza de date in care speram sa se inscrie cat mai multi gemeni din Romania, care doresc sa participe la cercetari de genetica comportamentala. Cercetarile in acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamentala este un domeniu de frontiera care se ocupa cu studierea contributiei genelor si mediului la ceea ce face diferenta intre oameni. Studiile gemelare ne ajuta sa intelegem in ce masura diferentele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligenta, reactivitatea emotionala si riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate si sunt modelate de mediu. Daca vrem ca Romania sa progreseze cu cercetarea in acest domeniu foarte competitiv, de ultima ora, avem nevoie de un astfel de registru”, a declarat Andrei Miu, seful Laboratorului de Neurostiinte Cognitive al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii ‘Babes-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.

Cercetatorul a mai precizat, potrivit sursei mentionate, ca studiile gemelare presupun esantioane mari, ce cuprind sute sau chiar mii de indivizi care provin dintr-o sarcina gemelara.

Acest esantion este cu atat mai potrivit pentru studiu cu cat este mai complex si cuprinde perechi de gemeni cu caracteristici diferite – gemeni monozigoti, care sunt identici, precum si dizigoti, care se formeaza in saci embrionari diferiti si care nu sunt identici.

Membrii echipei de cercetare de la Cluj spera sa poata include in aceasta baza de date cateva sute de perechi de gemeni in decursul primului an, studiile urmand sa inceapa abia dupa aceasta perioada.

Persoanele care se vor inscrie in acest Registru al Gemenilor Romani vor fi analizate si din alte puncte de vedere, cum ar fi cel medical.

Potrivit datelor statistice, la nivel national se inregistreaza 32 de gemeni la 1.000 de nou-nascuti, din care o treime sunt gemeni monozigoti.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: